Паметникът на Александър Сергеевич Пушкин е дело на Петко Задгорски, а макетът е показан в изложбата по случай 120 години от рождението на художника. Снимки Черноморие-бг

Паметникът на Александър Сергеевич Пушкин е дело на Петко Задгорски, а макетът е показан в изложбата по случай 120 години от рождението на художника. Снимки Черноморие-бг

Бургас дължи паметна плоча на именития художник Петко Задгорски. Името на твореца се свързва най-ярко с това, че той е автор на паметника на руския поет Александър Пушкин, който от години се издига в Морската градина на града.

Художникът отдава близо 40 години от творческия си живот за развитието на културата и образованието. Негови възпитаници са такива имена като Дамян Заберски, Георги Баев, Тодор Атанасов, прославили името на Бургас извън пределите на родината. Бургаската художествена галерия носи името на Петко Задгорски. Въпреки това, Бургас и бургазлии са длъжници на художника. Наскоро с церемония и изложба с негови творби бяха отбелязани 120 години от рождението на твореца в галерията, която носи името му.

Но малцина бургазлии знаят, къде е живял и творил художника. От 1933-та до 1972-ра година до кончината му той е живял в къща, намираща се между улиците "Оборище" и "Рилска", строена през 1914 г. и собственост на неговия тъст предприемача Коста Петков Качев по проест на италианския архитект Рикардо Тоскани.

"Знам, че навремето дъщеря му Тони Задгорска (тя вече не е сред живите б.а.) искаше да се сложи паметна плоча на къщата, за да се знае къде е живял той", връща лентата Даниела Заберска - дъщеря на другия известен бургаски творец Дамян Заберски. Заради имуществени спорове, новите собственици на етаж от къщата са отказали да изпълнят желанието на Задгорска. Според Даниела Заберска, не е редно да се затриват с лека ръка или с безразличие личности, които са дали толкова много на черноморски Бургас. С поставяне на паметната плоча на къщата, където е живял и творил Петко Задгорски, бъдещите поколения ще могат да отдават почит към този голям български автор.

Миналата година бе открит бюст-паметник на Петко Задгорски. Идеята за него бе одобрена от сина на художника Велин Задгорски. Той обаче си отиде от този свят преди да бъде открит паметника. 

Емблематичният художник Петко Задгорски с паметник в Бургас

Галерия