Бургас иска повече китайски туристи Дипломатът е на посещение в областта по покана на народните представители от ГЕРБ. На срещата с губернатора присъстваха Златина Дукова – зам.-областен управител, депутатите Димитър Бойчев, д-р Галина Милева, както и председателите на парламентарната Комисия за приятелство с Китай - Иван Алексиев и на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения – Иван Вълков.

По време на срещата Гребенаров постави пред посланика въпрос, задаван му от фирми, работещи в сферата на винопроизводството, а именно какъв е начинът местните производители да проверят легалността и надежността на китайски дружества, които имат желание за осъществяване на делови отношения в този сектор. Н.Пр. Джан Вансюе заяви, че представителите на местния бизнес могат да търсят информация и съдействие от Търговската Служба – отдел към Посолството на Китай в България. Основната дейност на тази служба е именно да помогне на българския бизнес да се ориентира по-добре на китайските пазари.

Другите теми,  които Гребенаров обсъди с гостите бяха неограничените възможности за инвестиции в област Бургас, желанието повече китайски туристи да посещават Южното Черноморие, както и възможните начини за съвместна работа и поддържане на близо 60-годишната традиционна дружба между двете републики.

В края на визитата губернаторът връчи на Посланика Почетен знак и грамота за усилията му при насърчаване развитието на китайско - българските отношения и взаимното опознаване на двата народа. От своя страна Н.Пр. Джан Вансюе подари на Гребенаров традиционен китайски сервиз.

Малко след посещението в областната управа дипломатът се срещна и с кмета на Бургас Димитър Николов. По време на срещата кметът Николов запозна своя гост с основните характеристики на бизнес климата в Бургас и възможностите за инвестиции в града и региона. Той постави акцент върху публично-частните партньорства и по-големите европейски проекти, спечелени и изпълнявани от Общината. Чрез посланика бургаският градоначалник отправи покана към китайските инвеститори да участват в развитието на индустриалната зона на Бургас,  изграждането на фотоволтаични паркове на територията на общината  и обособяването на зона за обществен достъп в района на Пристанището.

По време на срещата кметът Николов припомни, че през 2004 г. Бургас е подписал меморандум за сътрудничество с китайския град Янтай и заяви готовност за по-нататъшни стъпки по посока на побратимяване между двата града. Посланикът се ангажира да съдейства за осъществяването на тази инициатива.

В края на срещата Н.Пр. Джан Вансюе поздрави кмета Николов за постигнатото от него и екипа му и се ангажира да съдейства за развитието на всестранните отношения между Китай и Бургас. Той пожела на града да бъде за България както е Шанхай за Китай – „пример за успешно развитие и реформи”.