Бургас с филиал на Съвета за високи технологии

На нея присъстваха акад. Никола Съботинов – председател на БАН, ст. н.с. д-р Пламен Вачков – председател на ОСВТ - член на УС, ст. н.с. д-р Петко Витанов - зам. председател на ОСВТ - член на УС, директор на Централната лаборатория за слънчева енергетика и нови енергийни източници при БАН, д-р инж. Петьр Събев – изпълнителен директор на "Родина - Холдинг" АД - главен секретар на ОСВТ - член на УС.

 

В срещата взеха участие областният управител Константин Гребенаров, Димитър Николов – кмет на Община Бургас, кметове и представители на общините, институциите и бизнеса в региона, също взеха активно участие в срещата.

Новоучреденият филиал на ОСВТ в Бургас ще работи в тясно сътрудничество с Института за регионални стратегии с пълното съдействие на Община Бургас и областния управител като  представител на държавата. Основните цели, които си поставиха участниците в срещата бяха да се привлекат сериозни инвеститори в региона за реализиране на проекти и производства свързани с иновативните технологии и възобновяемите енергийни източници.

Беше поставен акцент върху фотоволтаичните системи като източник на електроенергия, което включва както изграждане на фотоволтаични паркове, така и на производства на компонентите, необходими за тях. Беше обсъдено и все по-широкото навлизане на електромобилите като екологичен и алтернативен транспорт и възможностите за производства и иневстиции в този нов и перспективен отрасъл.

Участниците в срещата взеха решение да изготвят обща програма с конкретни предложения за действие, която да обсъдят на следваща среща най-късно да края на месец октомври.