Бургас се побратими с черноморския град Батуми

 

Церемонията по подписването уважиха Негово Превъзходителство Михеил Уклеба - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България, както и съветникът му София Отиашвили. От страна на домакините присъстваха Димитър Николов и заместниците му Красимир Стойчев и Атанаска Николова.

Специални благодарности за съдействието му при контактите между двата града бяха отправени към почетния консул на Грузия в Бургас Динко Динев.

Кметът Николов изтъкна отличните възможности за паралелно развитие на морските области Бургас и Батуми в условията на близко икономическо партньорство помежду им. Предпоставки за това вече съществуват, тъй като те са сред учредителите на сдружение "Черноморски еврорегион", което насърчава и подпомага сътрудничеството между регионите и общините в басейна на Черно море. Сдружението има достъп до много сериозен финансов ресурс, осигурен по няколко Европейски програми. Бургас и Батуми ще се възползват от тези средства, за да реализират общи икономически, инфраструктурни и екопроекти.

След подписването делегацията се срещна и с областния управител на Бургас Константин Гребенаров.