Докладната бе входирана от трима съветници от ГЕРБ, сред които и Веселин Пренеров (в средата) - председател на Комисията по култура и читалищна дейност. Снимка Архив Черноморие-бг

Докладната бе входирана от трима съветници от ГЕРБ, сред които и Веселин Пренеров (в средата) - председател на Комисията по култура и читалищна дейност. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургас ще има своята "Лятна театрална сцена". След успешното провеждане през летния сезон на "Бургаски музикални празници Емил Чакъров", тази година и театралите в морския град ще стъпят на сцената на Летния театър. Идеята за провеждането на фестивал "Лятна театрална сцена", включването му в културната програма на Община Бургас и предоставяне на Летния театър безвъзмездно за ползване е на съветниците от групата на ГЕРБ - Веселин Пренеров, който е и председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност, Петър Статев и Георги Дракалиев.

Целта на предложението е да бъдат подпомогнати двата театъра в Бургас - Държавен Куклен театър и драматичен театър "Адриана Будевска". Представленията и в двата културни института бяха спрени десет дни преди обявяването на извънредното положение в страната (на 13-ти март б.а.) във връзка с пандемията от COVID - 19. Едва от 11-ти май със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е разрешено да се изнасят концерти и театрални спектакли на открито.

Бургаският театър играе две постановки на Острова

Бургаският Куклен театър събира частни театри на фестивал

Все още нито Драматичният театър, нито Кукленият са играли при новите обстоятелства. От ОбС - Бургас им дават възможност да изиграят по три представления през публика в Летния театър, като за целта няма да плащат наем за залата. "По този начин ще им помогнем да се справят с част от последствията в резултат от COVID - 19", каза пред "Черноморие" съветникът Веселин Пренеров.

Със заповед на здравния министър от 26-ти май, представленията на открито могат да бъдат гледани при запълняемост на 50% от капацитета на мястото. Така спектаклите на Кукления и Драматичния театър имат шанс да бъдат гледани от 985 зрители. Капацитетът на театъра е 1 971 седящи места. Зрителите трябва да бъдат с маска по време на представлението или концерта.

Разрешиха концерти и театрални спектакли при 50% публика на открито

Докладната записка на съветниците от ГЕРБ бе приета на днешната сесия на местния парламент.