Бургас със Синя зона до 3 месеца

Фирмата е избрана след проведена обществена поръчка. Консорциумът е с международно участие и в него влизат швейцарска и бургаска фирма. Швейцарската компания е доставяла софтуер и паркинг автомати за сините зони в Брюксел, Лондон, Виена и няколко швейцарски града, между които и Цюрих.

 

Синята зона ще обхване района заключен между улиците "Ботева", "Сан Стефано", "Републиканска" и "Булаир". Този периметър обхваща около 6 000 паркоместа, като първоначално зоната ще стартира с 650.

Гражданите ще имат възможност да избират три варианта за заплащане на престоя - есемеси, предварително закупени талони или билети от паркинг автомати.

Паркирането ще е безплатно за хората с увреждания. Между 3 и 5 процента от местата в синята зона, най- вече около административни и болнични сгради ще бъдат предназначени за тях, след представено удостоверение от ТЕЛК.

Тепърва на общинска сесия през юли, общинските съветници ще решат, каква да е стойността за престой на автомобил за 1 час, годишната карта за паркиране за хората, които живеят в центъра, както и за таксата за служебен абонамент.

След като консорциумът достави оборудването и въведе системата в експлоатация, контролът и оперирането на цялата система ще се извършва от общинското предприятие "Спортни имоти, паркинги и гаражи". Фирмата изпълнител на системата е поела ангажимент да обучи служителите на предприятието за работа с оборудването.

Монтираните устройства ще отговарят на всички европейски стандарти и изисквания за качество. Швейцарската фирма е гарантирала, че те ще имат повишено ниво на вандало- устойчивост. В Лондон например техни уреди са монтирани около стадионите и са доказали своята здравина.