Бургас вече има паметник на Петя под звуците на "Доброта" в изпълнение на Ваня Костова.

Паметникът на Петя се издига в непосредствена близост до този на Христо Фотев. Той е изработен от скулптора Радостин Дамасков.

 

На откриването звучаха стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. На екрана бе прожектирани откъс от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров "Трампа" от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.

 

Цветя пред паметника положиха кметът Димитър Николов, заместничката му Йорданка Ананиева, общински съветници, близки на семейството, бургазлии.

Средствата за изграждане на паметника на младата поетеса се осигуряват от Община Бургас.

Монументът, изобразяващ фигурата на Петя Дубарова, е изработен от бронз. Той е с височина 3.10 см. и е поставен върху 40-сантиметрова гранитна основа. Проектът е дело на бургаския скулптор Радостин Дамасков и бе избран от общо 24 проекта, взели участие в провелия се през януари национален конкурс за паметник на поетесата.

Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури с председател проф. Митко Динев като седмият участник бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ "Петко Задгорски". 10 000 граждани от страната и чужбина се включиха в интернет-гласуването, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.

Галерия