Бургаски ученици станаха четвърти в света по математика

 

Бургаските деца взеха 5 бронзови медала, 4 от отборното класиране и един индивидуален на Магдалена Георгиева в състезанието AITMO*/The Asia Inter-Cities Teenagers Mathematics Olympiad/, което е с ранг на международна олимпиада по математика. Осемте възпитаници на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" показаха и отлични резултати в другия кръг PEMIC*/Philippine Elementary Mathematics International Contest 2009/, с което заслужиха отборната награда "MERIT" за заетото от тях четвърто място в света.

На световната олимпиада във Филипините се състезаваха в кръг "AITMO" 48 отбора и в кръг "PEMIC" 55 отбора от цял свят. Последната математическа олимпиада беше за деца в две възрастови категории - до 13,5 години и до 15,5 години.

Това е четвъртата по рода си надпревара на деца с изключителни дарби в областта на  математиката в света. Първите три бяха в Хонг Конг, Индонезия и Тайланд. На младите бургаски математици им беше нужна 10-дневна подготовка, за да свикнат с часовата разлика.

Само преди 4 месеца, през юли, възпитаниците на бургаската математическа гимназия участваха в световната надпревара в гр. Дърбън, ЮАР. На това състезание математиците ни, също се утвърдиха като най-талантливите на планетата. Спечелени бяха два сребърни и един бронзов медал, както и едно четвърто място. Това вкара българските представители в челната тройка на отборното класиране.

Бургаската математическа гимназия е известна не само в страната, на Балканите, но и по целия свят с безспорните резултати. През годините нейни възпитаници са били винаги на призови места в състезания от различен мащаб и в различни сфери.