Бургаските депутати от БСП: Имаме забележки към бюджета

 

В разходната част на новия бюджет са дефинирани твърде много приоритети - социални дейности, здравеопазване, образование, екология и т.н. Ръст имало само в при пенсиите и в спорта. Най- голямото свиване на разходи било заложено в здравеопазването. Според Пламен Орешарски има опасност равнището на здравните услуги да се понижи. Бившият финансов министър отчете, че заложената инфлация от 2,3% е реалистична.

"За съжаление трябва да съобщя една неприятна новина за всички бургазлии – на т.н "детелина" и тази година няма да дойде реда изграждането й", каза още Пламен Орешарски. Причината затова е, че в новият бюджет всички разходни лимити са орязани, МРРБ имало доста свит бюджет, а капиталовите разходи на общините били намалени със 100 млн. лева. "Заемите от световни и европейски банки не решават проблема, те са една химера", каза още Орешарски и допълни, че като народни представители, избрани от Бургас биха подкрепили всякакви инициативи за изграждане на детелината на пътя Бургас-Меден рудник-Созопол.

"Земеделието е с много орязан бюджет", заяви Пенко Атанасов, който е член на парламентарната Комисия по земеделие. Предвидени са около 100 млн. лева за директни плащания, което означава, че националното доплащане ще бъде по 1,50 лева на декар, обясни народният представител от "Коалиция за България". За сравнение доплащанията през 2008 г. са били 5 лева, а през 2009 г. - 5,17 лева.