Бургаските полицаи са разкрили 5 530 престъпления

Това сочат данните от годишния отчет.

 

Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления - Първо, Второ и Пето РПУ и на територията на Община Несебър.

Основен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против личността. Регистрирани са общо 5 002 кражби, като разкриваемостта им нараства в сравнение с регистрираните през 2008 год. Разкрити са 411 кражби от минали периоди. Преобладаващи в масовата криминална престъпност са взломните кражби и отнеманията от магазини и офиси, следвани от домовите кражби. Регистрирано е извършването на 253 грабежа, от които са разкрити 86 грабежа и 57 от предходни периоди.

През 2009-та от полицията в региона са иззети общо - 31,92 кг канабис, 254 кг хероин, 7 грама кокаин и 545,17 грама амфетамин.

"Разкриваемостта на престъпленията, засягащи най-масово гражданите в Бургаски регион е подобрена", отчете минути след приключване на годишния анализ за дейността на ОДМВР Бургас през 2009 година, зам.-министърът на вътрешните работи – Павлин Димитров. Той заяви, че е удовлетворен от случващото се в морската дирекция, като в подкрепа на думите си посочи, че "отчетените резултати говорят за една още по-добра организация и активност в противодействие на престъпността, както конвенционалната / масова/ престъпност, така и организираната". Според Павлин Димитров от края на 2008 година и през цялата 2009 година, десетки, дори стотици са установените извършители от организирани престъпни групи, които са неутрализирани и им предстои в съдебна фаза получаване на присъди. Относно акциите на МВР в страната през последните месеци заместник-министърът допълни, че тези акции ще продължат, тъй като по-активният подход на МВР е единствената гаранция за опазване на сигурността и здравето на хората и за противодействие на организираната престъпност. "Това е един показател, че не само има политическа воля, а МВР има и капацитет да постигне своите цели, които си е поставило", каза още Павлин Димитров.

Заедно с него гост на годишния анализ на ОДМВР Бургас бе Директора на генерална дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" Николай Николов. Според него в края на месеца ще стане ясно дали доставянето на 40 чисто нови противопожарни автомобила за структурите в страната, ще бъде факт. За Бургас са предвидени 3 - 4 автомобила, отговарящи на съвременните изисквания, заложени в европейските директиви. Николай Николов благодари на колегите си от бургаската пожарна за положените през 2009-та усилия, като изрази надеждата си в близко време взаимодействието с новото звено в МВР - "Гражданска защита", да бъде на още по-добро ниво, така че в един момент да започне да се говори за единодействие, а не за взаимодействие.

Директорът на ОДМВР Бургас - Комисар Милен Димитров отчете освен увеличаване на процента на разкриваемостта на масовата престъпност и леко завишаване процента на извършените престъпления. Като много добра Милен Димитров оцени работата по противодействие на престъпните групи, занимаващи се с наркоразпространение. По отношение на убийствата работата по разкриването на един случай все още продължава, но като цяло в повечето сфери на противодействие на престъпността са отчетени значителни резултати. Според Комисар Димитров от началото на зимния период, вероятно поради изостряне на финансовата криза е регистрирано сериозно увеличение на престъпленията срещу собствеността – т.е. това са кражбите.

Данните за извършените престъпления срещу личността показват увеличение при извършването на умишлените убийства през 2009-ма в сравнение с предходната година – регистрирани са 11 умишлени убийства, от които са разкрити 7.  Разкрити са и 2 убийства от предишни години.