Най-малките отново ще се върнат в класнте стаи. Снимка Архив Черноморие-бг

Най-малките отново ще се върнат в класнте стаи. Снимка Архив Черноморие-бг

Всички училища в Бургас са готови за връщането на учениците от I-ви до IV-ти клас, включително, в първия работен ден на новата 2021-ва година - 4 януари. Директорите и учителите са предварително уведомени да пуснат отоплението, да дезинфекцират и подготвят всички помещения и коридори за протичането на присъствен обучителен процес, съобщиха от Община Бургас.

Учениците от I-ви до XII-ти клас преминаха на дистанционно обучение от 30-ти ноември след въвеждането на втория локдаун в страната. Срокът му бе удължен до 31-ви януари, но бе взето решение учениците до четвърти клас да се върнат в класните стаи на 4-ти януари. От утре отварят и детските ясли и градини.

По последна справка - 109 деца от I-ви до IV-ти клас в Бургаска област, по здравословни причини - 77 или по искане на родителите - 32, са заявили да останат на обучение от разстояние в електронна среда.

На всички училища са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, приравнени с PCR тестовете. Те са комбинирани и могат да различават COVID-19 от грип А и В. Освен учениците, които ще бъдат тествани със съгласието на родителите, учителите също ще бъдат изследвани с бърз антигенен тест, преди първия учебен ден след преустановяване на присъственото обучение.

Медицинските сестри ще прилагат стриктен филтър на входовете на учебните заведения, като ще измерват температурата на учениците. Остава и задължителното изискване за носене на предпазни маски от ученици и учители в общите закрити части на учебните заведения и извършването на ежедневна дезинфекция на помещенията.

Учениците от V-ти до XII-ти клас ще продължат обучението си в електронна среда.