DSC_9280

DSC_9280

Бургазлии гледат златото на траките безплатно през нощта

и ще остане в града до края на лятото.

Община Бургас призовава посетителите през първата вечер за разбиране и търпение, тъй като са взети специални мерки за сигурност. В залата ще се допускат не повече от 20 души наведнъж, което ще налага изчакване от останалите желаещи да разгледат тракийското наследство.

"Най-голямото съкровище на траките", включващо цялото Вълчитрънското златно съкровище и подбрана колекция от Рогозенското сребърно съкровище. Тя е специално трансформирана с ключови елементи, взаимствани от 4 от най-известните тракийски гробници, открити по нашите земи – гробниците в Поморие и селата Свещари, Старосел и Мезек.

За безопасността на изложбата по време на престоя й в Бургас (31 май – 31 август) ще се грижи няколкостепенна система на сигурност, видеонаблюдение и въоръжена охрана с денонощен режим на работа.

Изложбата гостува в морския град, благодарение на организацията и съвместните действия на Община Бургас, Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, Регионален исторически музей – град Враца и Министерство на вътрешните работи.