Бургазлийка модерира международна среща в Германия

Форумът се състоя в сградата на германското Министерство на външните работи с почетен гост Рихард фон Вайцекер (бундеспрезидент на ФРГ от 1984 до 1994, президент по време на германското обединение). Той разговаря с над 110 дипломати от около 80 държави.

 

За модератор на срещата бе избрана бургазлийката, завършила немската езикова гимназия "Гьоте". Деница Желева е завършила висшето си образование в университета в Бон и в момента работи в Министерството на външните работи в България.

За първи път от създаването на обучението, инициирано от бундесминистър Ханс Дитрих Геншер, модерирането на годишната среща бе поверено на един от участниците. България може да се гордее с факта, че точно нейната представителка имаше честта да води разговора с Рихард фон Вайцекер, безспорно един от най-уважаваните и влиятелни немски политици на новото време.

В  началото на срещата, след като се осведомил за родината на своят модератор, Рихард фон Вайцекер, с радост си спомнил посещението в България през 1988 г. На въпроса на Желева, какво му е харесало най-много, фон Вайцекер разказал за енергичен бой със снежни топки на побелялото бургаско крайбрежие. Зарадвана от хубавите спомени на бундеспрезидента, нашата съгражданка го уверила, че е винаги добре дошъл у нас и че сигурно ще бъде изненадан от положителните промени, които са настъпили от 1988 г. насам.