Бургазлийка поднесе питка на рок дамата Таря Турунен

Таря пристигна директно от Варна с луксозна лимузина, за да открие своя портрет на "Рок булевард на славата". Малко преди това посегна към питката и шарената сол, успокоена че тя няма да навреди на гласа й. После взе черната ножица, за да пререже заедно с кмета на Каварна Цонко Цонев лентата, с което символично откриха стената с нейния лик. Това е поредната фасада в града изрисувана с образа на рок музикант, който е свирил в Каварна.

 

Метеорологичната рок прогноза за града отново беше вярна. След проливния дъжд започна да се лее дамски рок. Пред стадиона се стичаха фенове с ефектна визия - каски, високи кубинки, готически дантели, татуировки, прически, мотори. На фестивала не се ходи само заради групите, а заради атмосферата, тръпката и хората - хиляди, които преживяват едно и също.

"Leave’s eyes" посрешнаха  публиката на стадиона още в 18.00 с парчетата си "My Destiny", "Take The Davil in Me", и "Elegy". След тях излязоха "Epica", които след като забиха "Sensorium", "Unleashed", "The Obssessive Devotion" и "Sancta Terra" обещаха да се върнат в България.

С падането на мрака, пълната луна, синята светлина и тежкия ритъм дойде и глъдка свеж въздух - малко олдскул. "След повече от 26 години на сцената, тя ви разтърсва и продължава да го прави все така силно", нямаше по-подходящо предсатвяне на "Doro Pesch" от това, което направи басистът й. С песента "Fur Immer" тя поздрави феновете си, а изненадващото изпълнение на "Egypt" посвети на Ronnie James Dio. След повече от час публиката продължаваше да скандира "Още, още" и Doro се върна за бис с "Always Live To Win".

Кулминацията на първата вечер на феста бе появата на Таря Турунен. 6 хиляди души тръпнеха в очакване да видят финландската дива за трети път в България. Тя изпълни няколко песни от нови си албум. В програмата и намериха място и няколко кавъра - "Poison" на Alice Cooper, "Still of The Night" на "Whitesnake" и "Over The Hills And Far Away" на Gary Moore. След час и половина Таря и групата се поклониха и всичко опустя за "Atrocity", които изцедиха последните сили на не повече от 500-те останали верни  фенове.

"Каварна Рок Фест" продължава тази вечер.

Бети Пирева

Снимки Авторът и Етелка Пирева