Българо-германският център в Царево става държавен предложените от социалното министерство изменения в Закона за насърчаване на заетостта. Така теци центрове стават държавни предприятия по смисъла на Търговския закон. От 1 юли базите в Царево, Пазарджик, Плевен, Смолян и Стара Загора и седалището в София вече ще се ползват със статут на предприятие с изцяло държавно участие, което в същото време не се счита за търговец. Към настоящия момент дейността на смесените центрове се финансира основно със средства от държавния бюджет. Допълнителни средства те получават единствено за изпълнение на дейности, заложени и финансирани с пари за активна политика на пазара на труда.

 

"Промяната в правно-организационната форма на центровете ще осигури по-голяма свобода на действие на предприятията като равноправен субект на пазара на услуги за обучение, кварлификация и преквалификация", коментира членът на социалната комисия към Народното събрание и депутат от ГЕРБ - Бургас Вяра Петрова.

Законопроектът бе подкрепен при първото му четене в комисия от синдикатите "Подкрепа" и КНСБ. Българо-германските центрове в Пазарджик, Стара Загора и Плевен бяха създадени в края на 2004 година като съвместен двустранен проект за намаляване на миграцията. Немската държава осигури финансирането, а българската – сградите, в които те да се настанят. През 2007 година и 2009 година бяха отворени и центровете в Смолян и Царево, специализирани за обучение в сферата на туризма.