Masaj

Masaj

Българските плодове - виагра за руснаците

който масажистът Димитър Петков (на снимката горе) получава от редовните си клиенти на един от плажовете в Поморие. Живял няколко години в Русия, с перфектен руски език, той завързва множество запознанства с жителите на Малката Москва (новоизградения квартал в Поморие). От личните си контакти с тях той отбелязва няколко основни причини, които карат руснаците да емигрират в България.

Първата вече я споменахме - работещите в Москва искат спокойствие и го намират в по малки центрова като Поморие.

Втората причина Димитър обяснява така: "Някои казват, че идват, за да си починат и за да ядат лятото плодове и зеленчуци, защото техните са внос,с много лошо качество и твърди като пластмаса. Аз им казвам, че и при нас има такива, но те ме уверяват, че нашите са злато в сравнение с техните. Един даже ми каза, че всички продукти у нас са като виагра, дори и климатът".

Другата основна група руснаци са тези, които се ориентират към родината ни поради здравословни причини. Оказва се, че чужденците са по-добре запознати с ефекта от калолечението, което прави Поморие притагателен център. "Имал съм клиенти, които идват всяка година точно за калолечението и лугата, която се предлага в санаториумите дори и през зимата". Като цяло руската здравна култура е силно ориентирана към лечение чрез масажи. Самите лекари препоръчват общоукрепващ масаж, както за децата, така и за възрастните. Поради тази причина най-малкият клиент на Димитър е било бебе на 4 месеца. "Това семейство с 4-месечното бебе и малката му сестрична на 4 г, твърдеше, че когато момиченцето е било малко е страдало от всякакъв вид алергия. След първото си пребиваване в Поморие и след серия масажи, алергията на малката изчезнала, бузките й поруменели и качила килца. Тогава семейството разбрало ефекта от климата и масажите и закупуват апартамент в Поморие, в Стария град".DSC_4370

Основната част от клиентите на Димитър са московчани. А  причина за това е финансова - заплата в Москва е над 2 хиляди евро.

"Останалата част от руснаци са като нас, със същата средна работна заплата, като нашата. Затова те не са редовни клиенти или опитват по веднъж при болки и схванатост. Имам сигнали от самите клиенти, че някои, независимо че работят и живеят в Москва, си правят масаж само зад граница,  когато летуват, защото масажът в Москва е много скъп дори и за тях".

И въпреки, че цената за руснаците има значение, техните предпочитания не са към най-евтините масажи. А именно – от 30 до 40 минути на гръб, като по-рядко си правят на цялото тяло. Но тъй като си падат и по удоволствията, сред основните им желание е и точковият масаж на стъпалата (зонотерапия).

Обикновено по-заможните млади московчани твърдят, че не желаят да си купуват жилище, защото ще се обвържат да идват всяка година на едно и също място. И въпреки това, млади руснаци се срещат. Те идват в България  за да отгледат децата си на спокойствие и за да развиват собствен бизнес. Репортер на Черноморие се срещна с.... нека го наречем Алексей, който радушно прие идеята да ни разкаже за себе си, макар и да не бе от най-разговорливите. Самият той пожела да не използваме  името му и негови снимки. За това и ще се съобразим с това. Алексей, руснак на видима възраст около 30 години, живее от 3 години в Поморие със своята съпруга. Преди 11 месеца семейството му се увеличило с още един член - ражда му се дъщеричка.

Разговорът ни протече малко накъсано, понеже все още се учи да говори български, но с отговора на първия въпрос, който му зададох: "Защо реши да напуснеш Русия и да се устроиш в Поморие?", спечели симпатиите ми. "Дойдох на почивка, хареса ми и си купих апартамент - не съм го обмислял. Реших го ей така. Тук ми харесва всичко - климата, града, хората. Само тук. Не Бургас, не Несебър, не Созопол. Само Поморие. Не знам защо точно не ми харесват, но така се получи. Тук открих спокойствие", призна Алексей.

И въпреки, че изглежда щастлив, той отбягва да говори за живота в Русия. Дори сподели, че вече две години не се е прибирал до родното си място. Основният му отговор, когато стане дума за Русия, е "Различни ситуации". Като причини за емиграцията на сънародниците си посочи основно – политиката, климата и българските корени. "Аз нямам корени, но съпругата ми има. Мисля че прадядо й е българин".

За три години в България Алексей и съпругата му съумяват да развият частен бизнес с недвижими имоти. По думите му тук работата върви, но не пожела да я сравни със стандарта в Русия. "Освен с руснаци работим с всякакви хора - украинци, беларуси, молдовци. Не мога да кажа точно какви апартаменти предпочитат, понеже всеки се съобразява първо с финансите. Някои взимат цели етажи, други взимат студио или стая. Не мога да го сравнявам със ситуацията в Русия. И все пак, както и българите, така и руснаците са все недоволни - както от Русия, така и от някои неща в България. Просто е различно. Но не мога да говоря от името на всички мои сънародници", допълва руснакът. 

Каквато и да е истината за живота в Русия, по-важното е, че Алексей и семейството му се чувстват като у дома си. Имат приятели из цяла България. "Поморийци ни посрещат сърдечно. Всички българи, който аз познам се държат добре, помагат. И ние им помагаме". 

Според статистиката на Община Поморие към 11-ти юни 2014 г. броят на чужденците, които имат жилища в общината е близо 6200. Това число обаче не съвпада и с броя на закупените жилища, тъй като някои апартаменти имат по повече от един собственик. През лятото на 2014 г. са констатирани над 20 нарушения на чужденци, собственици на имоти, които ги отдават под наем, но не плащат туристически данък.

Статистика за броя на децата, които посещават детските градини и училищата все още не се води.