Центърът за жертви на насилие в Бургас отново отвори врати

 

След решение на Общински съвет от 22-ри октомври 2009 г. Община Бургас се ангажира да предостави безвъзмездна финансова помощ от 10 000 лева, благодарение на което центърът възобнови дейността си. Отпуснатата от общината сума е предвидена да покрие изцяло разходите за здравно и социално обслужване на настанените в центъра лица, както и за храна, консумативи, поддръжка, заплати на персонал. По първоначални разчети финансовата помощ ще подсигури функционирането на центъра до края на годината. За следващата 2010 г. асоциация "Деметра" е кандидаствала за отпускане на средства чрез делегиран бюджет от държавата.

Възобновеният кризисен център за лица, пострадали от насилие, е с капацитет шест места за настаняване. В него работят петима социални работника. На нуждаещите се предоставя социална, здравна и психологическа помощ, като в зависимост от конкретния случай това става за период от 1 до 3 месеца. За да се възползват от услугите му, лицата в риск трябва да се обърнат първоначално към Центъра за превенция на насилието и престъпността, който се намира на улица "Мария Луиза" N 9.

Центърът за превенция работи от месец юли тази година по силата на тристранно споразумение между Община Бургас, Областна Дирекция Полиция-Бургас и асоциация "Деметра". За периода юли-октомври 2009 г. общо 96 жители на община Бургас са потърсили помощ там. За същия период са проведени 65 социални, 92 юридически и 26 психологически консултации, както и 9 консултации с полицейски инспектор. Подадени са 32 молби за защита към Районен съд-Бургас, позовавайки се на Закона за защита от домашно насилие.

От стартирането на дейността на Центъра за превенция досега е била налице потребност от спешно настаняване на 10 човека. В този смисъл възобновяването на Кризисния център идва като крайно необходима за Бургас мярка.