"Черно море: север - юг" се завръща в Бургас Изложбата е съвместен проект с коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". Прецизната селекция е направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море след десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри,  екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Светослав Соломаха, споделя миговете на крилата на делтапланера, в които България и Черноморието изглеждат удивителни и непознати. Гост на откриването ще бъде доброволката от коалиция "За да остане природа в България", летяла с екипа над Южното Черноморие.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето, в 24 изключителни фотоса, в които редом с тези на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Откриването на изложбата в Бургас ще отбележи и продължението на национална кампания на коалицията, чиято цел е обявяването  на 3 нови крайморски територии за защитени.  Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертните организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

Откриването на изложбата в Бургас е специално и важно събитие, тъй като жителите на крайбрежието и на града ни са тези, които често са най-засегнати от грубите намеси в природната среда и които искат красотата по морето да бъде негов запазен знак, а не бетонът. Надяваме се, че те ще подкрепят националната подписка за новите защитени територии.

"Черно море: север – юг" е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на коалиция "За да остане природа в България", финансирана от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация Екообщност и Фондация за развитие на местното самоуправление. 

Изложбата се случва и благодарение на партньорството на  Министерство на околната среда и водите, "Фотосинтезис" – място за хора, идеи и фотография.