Червените младежи нищят проблемите с безработицата Кръглата маса бе организирана в два панела – "Образованието  – предизвикателството  за икономическия растеж" и "Младежката безработица и кризата". Докладчици по двата панела бяха членове на Младежката академия.

В докладите, посветени на образованието, бяха изтъкнати основно несъответствията между образователната система и пазара на труда, липсата на връзка между образованието и бизнеса и отсъствието на ясни национални и регионални приоритети,  според които  образователните структури да определят предлаганите  специалности,  планове и програми. С присъщия младежки дух и критичност панелистите Радослава Карагьозова, Петя Джендова и Гергана Андреева говориха за слабости на образователната система в подготовката на младите хора като в средното училище, така и в университетите и  направиха конкретни предложения, важни за реформите в образователната система.

Конкретни данни за безработицита сред младежите в контекста на националната и европейска статистика бяха споделени в докладите по втория панел. С професионално отношение към проблемите на младежката безработица говориха Живко Господинов, Георги Спасов и Андрей Андреев.

Докладите предизвикаха оживена дискусия, в която се включиха голяма част от присъстващите  в залата. Мултимедийните предентации разнообразиха дебата. "Тревогата от високата младежка безработица в България, достигнала в резултат на кризата до 25 % , при 20% в ЕС, е основният мотив да искаме да говорим по тази тема", коментира Маруся Любчева – модератор на дискусията и председател на Младежката академия. "Ние отправяме критика към управляващите за недостатъчност на мерките, отсъствие на конкретност в  политиките, несъответствие на образованието и нуждите на бизнеса, както и за липса на целеви програми за осигуряване на заетост сред младите. Нужна е и подготовка на младите, за да могат  по-безболезнено да преминат от училищната или студентската скамейка на трудовия пазар. Но не само  търсим негативите, ние предлагаме и сме конструктивни, защото търсим алтернативи за развитие", допълни тя.

Панелистите на дискусията подготвиха  специална резолюция с констатации и предложения, която беше допълнена от предложения на участници в дебата. Тя ще бъде изпратена до ръководители на местни, регионални и национални институции, които имат отговорности по проблемите на младежката безработица.

Участниците в публичната дискусия се обединиха около идеята за поредица публични дискусии по актуални въпроси,  чрез които младите хора на Бургас могат да участват реално в обществените процеси, да  бъдат част от правенето на политика и да подпомогнат вземането  на добри управленски решения.