Улиците на английския град са пусти сега. Снимки Вероника Лазарова

Улиците на английския град са пусти сега. Снимки Вероника Лазарова

Пандемията от COVID – 19 няма да убие дребния и среден бизнес в английския град Дарлингтън. Собствениците на заведения за хранене, пъбовете, предприемачите, хората със собствен бизнес, които в условията на невъзможност да работят, за да бъде намалено разпространението на вируса могат да разчитат, както на помощ от държавата, така и на подкрепа от местната община.

Градът е с население от 103 000 жители и се намира в Североизточна Англия, близо до Нюкясъл.

Преди малко повече от година и половина, когато Вероника Лазарова стартира собствен бизнес за производство на прясна паста с изненада установява, че от Общината я освобождават от плащане на местни данъци и такси. "Тогава получих известие, че не дължа нищо на Общината, защото оценката на имота, в който съм под наем попада в графата на бизнесите, които са освободени от тези данъци. По този начин се стимулират местните да развиват бизнес", разказа пред "Черноморие" Вероника. Тя е от Враца, но от години живее и работи със съпруга си във Великобритания, където ражда и двете си деца.

Репортери на "Черноморие" вече четвърта седмица ви срещат с българи, които живеят в различни страни по света, за да споделят с какви мерки правителството и местната власт се справят с разпространението на корона вируса и как помагат на работниците и бизнеса да се справят в тежката икономическа обстановка.

Последната доставка на прясна паста Вероника направи миналия петък, 2-ри април. "Тук хората започнаха да се организират и да си помагат. Има заведения, които приготвят храна и я разнасят до домовете на нуждаещи се, като за целта хранителните продукти се купуват и даряват от други хора", сподели българката. Самата тя останала приятно изненадана от нейни клиенти англичани. В последния ден, когато изпълнила поръчки с доставка до домовете едно семейство поръчало и платило прясна паста за себе си и за своите съседи. "Помолиха ме да оставя пастата с бележка към нея: "Липсвате ни много", разказа Вероника.

Преди да отвори своя магазин за паста, в който работят четирима души, Вероника се занимаваше активно с журналистика. Дълго време, след като се премести да живее на Острова, тя продължи да пише за седмичника "168 часа". Преди няколко години създаде със съмишленици и сайта lifebites.bg. Преди две години Вероника реши да промени рязко професионалната си сфера и след като се обучи да прави паста в кулинарно училище в Италия, пренесе знанията си в Дарлингтън, където живее.

"Сега трябва да си останем у дома. Хората, които работят с мен са във временен отпуск, но ще получат от държавата 80% от месечните си заплати за времето, през което няма да работим", обясни Вероника. Тя все още не знае дали собственикът на помещението, в което е под наем, ще й намали наема за времето, през което магазина за паста няма да работи. Поетапно се разясняват и различните мерки, насочени към бизнеса в условията на криза. Вероника тепърва ще се запознава с тях, за да разбере в коя графа попада нейния бизнес и на каква финансова подкрепа може да разчита.

Великобритания на по-късен етап от останалите държави в Европа въведе мерки за ограничаване на разпространението на корона вируса. Първоначално имаше препоръка към хората над 70 години да си останат у дома. Заради бързо нарастващия брой на заразените с вируса обаче, там също предприеха по-строги мерки – затваряне на училища, на детски градини. В учебните заведения има сборни групи за децата, чиито родители работят във важна сфера на икономиката и не могат да си останат у дома, каквато е хранително-вкусовата например.

До днес броят на регистрираните случаи на корона вирус във Великобритания е 55 242 души. Починалите при които е установен COVID – 19 е 6 159 души, а оздравелите са 135. На 5-ти април са установени най-много, засега, заразени с вируса - 5 903 жители на Острова. В следващите два дни броят им рязко намаля, като на 6-ти той е бил 3 208, а на 7-ми – 3 634.

Правителството на UK изпраща SMS - Остани си вкъщи

В UK ограничиха покупките на храни, правителсството с първи мерки

Галерия