Преди два дни все още имаше уживление по улиците в Лондон. Снимки Христо Петров

Преди два дни все още имаше уживление по улиците в Лондон. Снимки Христо Петров

Правителството на Великобритания изпрати SMS до гражданите на Острова с призив - "Останете си вкъщи". Тази препоръка спази и бургазлията Христо Петров, който от един ден вече работи у дома. За мнозина правителството на UK закъсня с вземането на мерки срещу разпространението на корона вирус - COVID - 19.

8 077 вече са регистрираните случаи на заразени с корона вирус във Великобритания, от които хората в активна възраст са 7 520 души. Броят на смъртните случаи достигна цифрата 422, оздравелите са 135.

Репортери на сайт "Черноморие" продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на корона вируса.

"След като в петък (20-ти март б.а.) затвориха голяма част от училищата. След това последва затваряне на барове, кафенета, пъбове, спортни центрове, фризьорски салони. Но слъчевото време, което е рядкост на тази географска ширина, даде добър повод на всички да забравят за карантината и разбираемо всички паркове се напълниха с хора. Главните търговски улици също не останаха празни", разказа бургазлията Христо Петров, който от 5 години живее и работи в столицата на Великобритания - Лондон. Това е неговият втори разказ със снимки от началото на пандемията на Острова.

"Не мислете, че свежият въздух автоматично ви дава някакъв имунитет. Има много хора, които може да заразите. Социалното дистанциране е от абсолютна важност", каза британският премиер Борис Джонсън в ежедневния си брифинг преди два дни. Начинът му на говорене рязко се промени след като правителството не взе нужните мерки и бе решило, че ще остави 70% от хората да се заразят, за да изградят имунитет. Първата въведена мярка преди седмица бе - възрастните хора наз 70 години да си останат у дома.

Случващото се в цяла Европа и реакцията на хората, които живеят на Острова обаче коренно промениха действията на британския кабинет. Едно от сериозните предизвикателства е свързано с ограниченията за броя на хранителните продукти, които могат да бъдат купени. Причината е презапасяването, което жителите на Великобритания правят от десет дни.

"ТФЛ (Transport of London) затвориха 40 станции на метрото и разредиха разписанието на курсовете на автобусите. На интернет страница и в туйтър стои един прост призив с подчертан шрифт: "Моля, не пътувайте", допълни Христо Петров.

Най-голямата верига за продажба на облекла и дрехи обяви, че затваря своите 189 магазина в цяла Великобритания, тьй като продажбите им спаднаха поради "социалното дистанциране" от последните дни. Говорител на компанията обячи, че техните служители ще получат пълно заплащане за следвашите две седмици.

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

"Правителството взе крайно решение да помогне в изплащане на заплатите на служители, които не работят заради вирус пандемията като покрие 80% от възнаграждението на всеки, който бъде запазен на работа от своя работодател и предотвратиха възможността хиляди да не загубят своята работа сега. Други мерки за подпомагане на бизнеса и работниците предприети от правителството е разсрочване на плащането на ДДС, безлихвени грандове за малкия бизнес, разсрочване на плащането на данъците на самоусигуряващите се", допълва бургазлията.

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия