Празни рафтове в магазините се превърна в обичайна гледна и в Уелс. Снимки Пламен Георгиев

Празни рафтове в магазините се превърна в обичайна гледна и в Уелс. Снимки Пламен Георгиев

Ситуация във Великобритания във връзка с разпространението на корона вируса се променя за часове, съобщиха бургазлии, които живеят на Острова. Репортери на "Черноморие" продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

Само за няколко дни броят на заболелите от корона вирус във Великобритания вече станаха 4 094, новите случаи от вчера са 111, смъртните вече са 233, а оздравелите са 56.

"Вече са затворени всички ресторанти, пъбове и увеселителни заведения. В във всички магазини рафтовете са празни, зареждат се по малко стоки, но се разрешава да се купува ограничено количество, а някои от стоките вече са с по-високи цени", разказа бургазлийката Наташа Гочева, която от години живее в Манчестър.

От първия ни текст, в който Нашата разказа, какво се случва на Острова минаха само четири дни, а положението вече различно.

Във Великобритания паника няма - тоалетната хартия - най-търсена

Там вече се появиха и първите фалшиви новини. "Преди 2 дни излезе фейк съобщение, според което правителството въвежда военно положение за 2 седмици, като гражданите се задължават да останат по домовете си в продължение на 14 дни, по улиците ще се движат само военни и полиция и всяко гражданско появяване ще се счита за криминално проявление, което ще се наказва с глоба до 1000 паунда. Оказа се, че такова нещо няма", допълни Наташа Гочева.

Хората по улиците рязко са намалели и е необичайно тихо.

"Още преди два дни рафтовете с месо, мляко и хляб в Шотън, Уел бяха изпразнени. А тоалетната хартия е кът от тази седмица", разказа бургазлията Пламен Георгиев, който от 14 години живее във Великобритания. Шотън е град в Северен Уелс в графскоп Флинтшър. Разположен е на десния бряг на река Дий на границата с Англия и на около 6 км западно от английски град Честър. 

Училищата, университетите, колежите са затворени от петък, 20-ти март. Хората, които работят обаче и имат малки деца трябва да намерят кой да ги гледа. "Тъй като сме на работа, няма да има кой да се погрижи за сина ни и затова ще трябва да посещава детски център през деня", обясни Пламен Георгиев. По-строги мерки за сигурност в Уелс все още не са въведени. Но във фирмата, в която бургазлията работи вече не се вземат на работа нови хора.

Правителството обяви и първите извънредни мерки за запазване на бизнеса. Очакват се промени в няколко насоки, които целят да спасят бизнеса от фалит, както и да предотвратят затварянето на работни места. Всяка една компания в Кралството може да бъде подпомогната като държавата покрие 80% от заплатите на работниците й. Работодателите ще могат да кандидатсват за безвъзмездната помощ по правила, които се очаква да бъдат публикувани в следващите дни.

Всяка компания ще може да кандидатсва за тази помощ без значение дали се класифицира като малък, среден или голям бизнес. Няма ограничение на сумата, която да бъде отпусната за една компания. Сумата ще зависи от размера на заплатите и броя работници , които има на ведоност. Дължимото ще се пресмята със задна дата от 1-ви март 2020 и помощта ще се предоставя следващите три месеца, като при нужда този срок ще се удължи.

Другата мярка, която правителството предприема е да отложи дължимите плащания на ДДС към HMRC. Представителите на бизнеса, които предоставят услуги по ДДС и подават периодични или годишни декларации , свързани с това ще могат да забавят плащанията си до края на месец юни 2020, а след това ще могат да изплатят дължимото до края на финансовата година.

Освен за бизнеса в корпоративния му вариант, се полагат усилия да се подпомогнат и лицата работещи като самонаети. Премахва се изискването за доход за лицата засегнати от COVID19 при кандидатстване за Universal credit (по принцип от този кредит се ползват хора, които имат ниски доходи или са останали без работа б.а.).Също така самонаетите лица ще могат да получават и SSP (плащане от работодателя за хора, които са болни продължително време и може да се получава до 28 седмици). Освен това годишната сума за Universal credit се увеличава с £1000 за следващите 12 месеца. Housing benefit (това плащане помага да си покриеш наема ако си останал без работа, ако си трайно безработен или кандидатстваш за обезщетение) също ще бъде увеличен с £1000.

На фона на отлагането на изплащането на ипотеките и забраната за принудително гонене на наематели това е поредният пакет мерки, които правителството предприема , за да заздрави икономиката и запази бизнеса.

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

Галерия