Цветанов: Източени са 15 млн. лева от Слънчев бряг Парите са източвани по различни схеми, вместо да бъдат реинвестирани в туризма. Най-важното е функционирането на тези схеми да бъде спряно, допълни още вътрешния министър. Той отказа коментар за проверките в "Слънчев бряг" АД, позовавайки се на продължаващата работа по тях.

Според Министър Цветанов в резултат на работата на новия борд на директорите на "Слънчев бряг" АД и представители на компетентните институции, е установено, че на територията на най-големия курортен комплекс в България функционират 750 незаконни постройки. Те ще бъдат съборени веднага след края на сезона и проблемът няма да бъде прехвърлен за следващата година, както се е правело досега. Акцията ще стартира преди есента, за да не се пречи на туристите и да не се саботира сезонът, уточни министърът. Той каза още, че всички незаконни рикши създават реална предпоставка за опасност и вече са спрени от движение.

Поредни експерименти в системата на МВР, свързани с предстоящите реформи, няма да бъдат допуснати, декларира Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението си в Бургаски регион. По думите му служителите от министерството са се уморили от тези експерименти и ако се подхожда към промени, то те ще са на база постигнат цялостен политически консенсус за една бъдеща реформа, обезпечана с финансов ресурс. Според министър Цветанов в момента се обсъжда стратегията за сигурност и обществен ред, като под внимание ще се вземе мнението на неправителствените организации и едва след това ще се стигне до окончателно решение. Във връзка с преминаването на "Гражданска защита" към дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", вътрешния министър заяви че целта на подобно обединение е повишаване на ефективността и координацията на съвместните действия между двете дирекции.

Цветан Цветанов похвали работата на бургаската полиция, като коментира, че с назначаването на Комисар Милен Димитров за Директор са постигнати много добри резултати. "От всички директори той беше човекът, който първоначално не прие предложението ми да застане на поста и беше много трудно да го убедя да стане директор. Той винаги е възприемал работата си с ненамеса на политически фактори и с идеята служителите да имат оперативна свобода. Аз му я гарантирах и смятам, че спазих това обещание. Резултатите, постигани от Комисар Димитров и тази всеотдайност в работата е сама по себе си за поощряване и дава висока оценка за неговата дейност".

Във връзка с операция "Сводниците", проведена в края на миналата седмица в Слънчев бряг, вътрешния министър бе категоричен, че това е добра операция, но с тревожни индикации по отношение на установените факти – наличието на непълнолетни момичета сигнализира за сериозността на проблема и ангажимента, който трябва да имат и самите семейства. По думите му операция „Сводниците” е част от поредица подобни полицейски акции, като провеждането им трябва да е постоянна мярка, за да не се приема Слънчев бряг като дестинация за секс туризъм, а като туристическа дестинация.

Вътрешният министър заяви, че в момента най-големия акцент е сигурността на всички почиващи на територията на Бургаски регион. Това е обезпечено с присъствие на полицаи, командировани от вътрешността на страната, като се осигурява надеждна охрана и се гарантира сигурността на почиващите по Южното Черноморие. Като особен акцент Министър Цветанов изтъкна сътрудничеството с Румъния, предприето в началото на активния летен сезон на територията на Северното Черноморие. В предвид добрите резултати, които е дало, предстои подобен съвместен подход да бъде ползван и с гръцките полицаи, тъй като туризмът се развива с динамични темпове и почиващите често създават проблеми в съседните държави.

След разговори с бургаския градоначалник Димитър Николов и Областния управител Константин Гребенаров, Цветан Цветанов сподели, че оценката за работата на полицията е : изключително добро взаимодействие с местната власт и бърза реакция при всеки сигнал, постъпващ в кметството. Като особено важен принос от страна на Бургаски регион бе изтъкната създадената организация за 120 човека, от които деца на загинали полицаи и техните придружители, да почиват безвъзмездно в летните месеци на морето. Министърът сподели, че тази инициатива е изключително важна за него, защото показва отношението на Министерството към децата, чиито родители са дали живота си за сигурността на страната и наличието на една по-добра перспектива за тяхното бъдеще.