Църквата почита свети Андрей. От днес денят започва да расте Той е разпнат на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". След падането на Византия, скитите, сред които проповядва апостол Андрей, стават славяни, а той покровител на Русия.

 

В народния календар този ден е известен с различни имена в различните краища на страната - Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден. Пак според народните вярвания от днес денят започва да расте колкото едно просено зърно. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По нашето Черноморие свети Андрей е почитан наравно със свети Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че свети Андрей е баща на свети Никола.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, като се вярва, че свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. Смята се още, че мечката е главната част от празника и както прави баба се закача до наи-близката стена до масата картина или нещо приподобяващо мечка.