Проверките на данъчните продължават пред цялото лято. Снимка Архив Черноморие-БГ

Проверките на данъчните продължават пред цялото лято. Снимка Архив Черноморие-БГ

Данъчните погват семейните хотели по Черноморието. Проверките на служителите от Националната дирекция за приходите в Бургас разкриват и някои фрапиращи случаи на заобикаляне на законите. Изненадващи проверки на екипи на звеното "Фискален контрол" са  установили поредица от фискални нарушения и неотчитане на обороти в семеен хотел в град Царево. От началото на месец юли при пълна заетост на легловата база отчетеният оборот е бил в размер на 42 лева. Аптека в Созопол е била с нулев оборот за деня. Екипите са се натъкнали и на малки обекти, които са извършвали дейност без касови апарати. "Няма да отслабваме темпото, не искаме да пречим на бизнеса, но печалби не могат и не трябва да се реализират чрез измами и заобикаляне на законите. Контролните ни действия целят оборотите да се формират при една равнопоставена конкурентна среда, неспазващият правилата не може да има предимство" коментира резултатите от проверките през последните дни началникът на отдел "Оперативни дейности" - Бургас при главна дирекция "Фискален контрол" Даниел Вълканов.

На територията на областите Сливен и Ямбол, които са в обхвата на НАП Бургас, също се извършват ефективни проверки. Фискалните агенти са установили масово неиздаване на касови бележки на Сливенската зеленчукова борса, където ще бъдат запечатани поредица от търговски обекти.  От приходното ведомство в морския град напомнят, че фискалните бонове трябва да се издават веднага след извършване на плащането, а не да се чака клиентът изрично да поиска касова бележка.

С цел откриване на рискови търговци, данъчните са поставили под наблюдение чрез дистанционната връзка и много високооборотни заведения по Южното Черноморие. Внимателно се проследява информацията по интернет за съпътстващи летния сезон мероприятия,  както и  онлайн резервациите и закупуване на билети. 

Патрулните екипи на НАП, в много от случаите съвместно с правоохранителните органи, вече са  предоставили за анализ информация от  близо 2000 търговски обекта по Южното крайбрежие.