Данъчни ще броят туристите, които кацат на летището Целта е по този начин да бъде предотвратен опита за укриване на туристи и курортна такса.

Туроператорите, които посрещат летовници на аеропорта ще трябва да попълват специални бланки. В тях ще се посочва броя пътници, които кацат, за какъв период от време ще почиват у нас, къде ще почиват и при какви условия (пълен пансион, полупансион и т.н.), с коя превозваческа фирма ще бъдат транспортирани до хотела или частната квартира в съответния курорт. По този начин ще бъде изградена база данни, която да послужи на данъчните за по нататъшни проверки на дейността на туроператорските фирми, превозваческите фирми и дали те крият данъци. Целта е в края на сезона да няма укрити приходи по веригата.

Инициативата е съвместна с ОД на МВР Бургас и Комисията за защита на потребителите. Засега тя ще обхваща само организираните туристи, които ще почиват на север и на юг от Бургас.

За сравнение през миналата година в бюджета на община Несебър са постъпили 1 400 000 лева от курортна такса, която е 0,80 лева на човек. Според данъчните цифрата не е реална и на месец в хазната на общината трябвало да влизат поне 10 000 000 лева при наличната леглова база.

По-трудно ще бъде да се контролира дейността на чуждите туроператори, които работят у нас, тъй като те не са регистрирани тук. Въпреки това и техните представители ще попълват бланката на данъчните, за да може информацията да се използва в бъдеще време.

От началото на година до сега са извършени 966 проверки в сферата на туризма, констатирани са 351 нарушения, за които има издадени актове и са съставен 363 наказателни постановления. Най-честото нарушение е неиздаване на касова бележка.