Данъчните хванаха 300 000 лева скрит оборот в Сънито Те установиха, че 7000 от всеки 10 000 лева оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци. В едно от заведенията има служители, работещи за 65 лева месечно, средната заплата по документи в повечето заведения не надхвърля 300 лв. или поне върху толкова се внасят дължимите данъци и осигуровки.

Сред фрапиращите данъчни нарушения е това, че приходите от вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани. Само за 5 часа данъчните са установили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лева. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на … 10 лева.

Масово е и укриването на обороти в нощните заведения. Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати обороти за последните 4 уикенда.  Резултатът е, че заради откритото данъчно наблюдение постъпленията са се увеличили близо 5 пъти, общият отчетен оборот за изминалата нощ на проверените обекти е достигнал близо 300 000 лева. От НАП сочат пример с една от 4-те проверявани дискотеки, която  има отчетен общ оборот на касовите апарати за целия юли от 54 000 лева.,  а само за 7 часа данъчно наблюдение през изминалата нощ е регистриран оборот от 42 000 лева.  Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец.

От НАП са категорични, че откритото наблюдение ще продължи до края на активния туристически сезон, но освен това на собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години. Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

"Това, което става по морето е подигравка с данъчните изисквания и обществото. Щом собствениците на клубове крият 2/3 от оборотите си, наблюдението на заведенията им ще продължи до края на лятото и на база на тези данни ще обложим скритите приходи за години назад", каза по повод констатациите в Слънчев бряг изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.