AGBolnica

AGBolnica

Дариха аспиратор на АГ болницата във Варна

недоносени бебета. Апаратът, който го няма никъде в дрегите лечебни заведения в региона, е закупен с част от средствата от фондацията, а половината са собствени средства от АГ болница и е на обща стойност 40 000 лева. Освен респиратора холандските дарители предоставиха и много други консумативи и апарати, необходими за АГ болница, като 3 кувиоза 1 ехограф и допълнителнителни части за колпоскопа, допълни д-р Минков.

Той припомни още, че през месец май миналата 2011 година от фондацията доставиха 3 кувьоза за нуждите на неонатологията, мултифункционален електронож коагулатор за операционните, три теглилки за новородени, лапароскопски инструменти, инфузомат за автоматично дозирано вливане на медикаменти и голямо количество медицински консумативи всичко на стойност около 50 000 евро.
Председател на фондацията е Пиер Боуърс, който от 25 години се занимава с благотворителна дейност в страните от Централна и Източна Европа. Дарителите, които посетиха варненската болница, бяха трима представители на ръководството на фондацията Фред Рингс, Фриц Херигерс и Менк Нийстен и представиха пред медиите своята кауза. В Холандия те събират дрехи, които продават и със събраните средства правят своите дарителски кампании. За жеста от 2011 г. за Варна са събрали и продали над 1,3 млн. кг дрехи. Закупената апаратура е от здравни заведения, проверена и доокомплектована от техници и лекари от холандската фирма “Медик” и след това е транспортирана в България. Всички разходи по транспорта и престоя във Варна са за сметка на фондацията, като варненската болница няма никакви финансови ангажименти към тях. Особено ценни са кувьозите за интензивното отделение на неонатологията, където в момента се грижат за 23 недоносени бебета, а общо кувьозите са 25 и работят при пълно натоварване, каза д-р Минков.
През 2010 г. чуждестранните благодеятели са доставили чисто нов апарат – колпоскоп, за нуждите на онкогинекологията в болницата на стойност 60 000 евро. Дарението през 2009 г. бе мобилна операционна маса на стойност 20 280 лева, която е използвана за нуждите на оперативния обсервационен блок – изолираното отделение за специфични, т. нар. мръсни операции. Придобивката бе навременна, защото със собствени средства също през 2009 г. бе открита още една операционна, тъй като след засилената хирургична дейност, лечебното заведение изпитваше затруднения със съществуващата база, каза още д-р Минков.
Той припомни, че за периода 2007 – 2008 г. холандската фондация е направила още две дарения. Първо е закупила манипулатор за асистирана лапароскопска вагинална хистеректомия / т. нар. безкръвни операции за отстраняване на матката през влагалището/ за 9000 лева. През април 2008 г. са отпуснали 11 460 лева, с които за нуждите на неонатологичното и гинекологичното отделения ръководството на болницата е закупило гинекологична кушетка за прегледи, 5 детски креватчета, електронож и аспирационна лампа. Общо през годините даренията от фондацията надхвърлят 100 000 евро под формата на оборудване, материали и консумативи.
Даренията са станали възможни след осъществени контакти с холандската фондация SMHO AD MEERSEN и е предоставен списък с най-нужната апаратура и оборудване. Спонсорите са реагирали веднага и вече за шести път откликват на нуждите на общинското здравно заведение, за което ръководството и целия екип са изказали своята благодарност, допълни д-р Радослав Минков. Благодарение на отличните контакти даренията от холандската фондация станаха ежегодни. 

Днес+