Деца от дома в Кошарица на фестивал в Швейцария

Поканата е от "Сороптимист интернационал" в Швейцария посредством бургаския клуб "Сороптимист", с когото си партнират от години. Във фестивала, който ще се проведе между 16 и 19 юни 2011 година, участват талантливи деца с увреждания от цяла Европа. За първи път възпитаници от дома в Кошарица ще имат възможността да се включат в проявата. Пътните се поемат от община Несебър, а престоя ще бъде финансиран от швейцарския клуб. Догодина за фестивала ще пътуват 7 деца, придружени от 6-ма възрастни. Тази година талантите от дома бяха на конкурса "Усмивки", който се провежда за четвърти път в Турция.

Домът в Кошарица е обединяващата връзка между "Сороптимист" - Бургас и съюза в Швейцария. Те си партнират по два проекта, свързани с подобряване на условията в дома и повишаване на квалификацията на работещите там. "Много съм горда от вас като наши партньори. Нямаше да можем ние от Швейцария сами да реализираме проекта в Кошарица. Това става с ваша помощ", каза Жизел Марти представител на "Сороптимист" в швейцарския град Шафхаузен. Тя бе на поредната си визита тук заедно с Марияна Бургхард и Ирена Джанкомети, за които посешението в Кошарица е първото. Те се запознаха на място с проблемите, с които се сблъсква персонала в работата си с децата и видяха как върви втория проект, който двете организации реализират съвместно.

Партньорството между "Сороптимист" - Бургас и швейцарския съюз започва преди години. През 2004-та те слагат началото на първия проект в Кошарица благодарение на активната дейност на тогавашния председател на бургаския клуб Яна Николова и Жизел Марти - тогава председател на "Сороптимист" в Шафхаузен. От тази година вече започна работата и по втория проект, който има за цел да изгради ресурсен център в дома в Кошарица, където ще се обучават работещи в такива домове от цялата страна. Проектът предвижда и ремонт в дома със средства от община Несебър и "Сороптимист интернационал".

"Хубаво би било в Кошарица да направим и затворено селище за деца, живели тук и навършили вече 18 години. Така те ще имат дом и ще помагат в грижите за по-малките", каза Жизел Марти.

С нейната визита се сложи и началото на новата година в бургаския клуб. След кратка лятна ваканция, дамите, които членуват в "Сороптимист" Бургас проведоха първата си сбирка, за да начертаят по-нататъшните си проекти, по които ще работят. През октомври официално ще стане и смяната в ръководството на клуба. След изтичане на мандата на Диана Христова, тя ще бъде сменена от новоизбрания президент на организацията Етелка Пирева.