Децата с увреждания ще ходят без пари на градина на детска ясла и градина.

 

До днес преференции и освобождаване от такси за ясли и градини имаха определени категории деца до 4-годишна възраст. Само децата до 4-годишна възраст, с увреждания 50 % и над 50 %, бяха освободени от такса. Родителите на децата на 5 и 6 години, включително тези посещаващи предучилищна занималня в детските градини, заплащаха съответната такса. Възрастовото ограничение на преференцията е необосновано и дискриминиращо, категорични бяха съветниците от ПП ГЕРБ, които бяха вносители на предложението.

При председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова постъпиха сигнали от родители на деца с увреждания  относно гореизложеното. Проведени бяха срещи с родители на деца с увреждания от сдружение "Равен старт 2009" и представители на сдружение "Малкият принц".

По данни на ДСП децата с увреждания живеещи на територията на Община-Бургас са около 500. От тази обща цифра децата с увреждания, посещаващи детска градина и предучилищна занималня, са малък процент. "Убедени сме , че в бюджета на Община-Бургас са налице достатъчно резерви за дофинансиране бюджета на съответните детски заведения, които се посещават от деца с увреждания на 5 или 6-годишна възраст", категорични бяха съветниците от ПП ГЕРБ.