ДЕЛА сезира прокуратурата за изборен туризъм Според материали от медиите от последните дни и справка в регистъра на дирекция ГРАО над 1300 души са били регистрирани в Несебър, Свети Влас и останалите населени места от общината за периода септември-ноември. Според ДЕЛА това преселение се извършва с цел манипулиране на изборите и заобикаляне на изискването за т.нар. "уседналост".

От ДЕЛА поясниха, че чрез сигнала целят да се предизвика проверка от органите на МВР, която да установи адресите, където са новорегистрирани по над 5 души на един адрес в един и същи ден, дали тези лица действително живеят там, кой е оформил адресните карти и дали те са подавани лично, както и дали на тези хора са предлагани пари. От ДЕЛА призоваха компетентните органи да установят всички нарушения и да потърсят предвидената в закона административна и наказателна отговорност на замесените лица и общински служители. От ръководството на партията настояват още при откриване на нарушения фиктивните регистрации да бъдат анулирани.

От ДЕЛА посочиха, че според Закона за гражданската регистрация, за да се регистрира едно лице по настоящ или постоянен адрес в жилищен обект, който не е негова собственост, е необходимо съгласието на собственика на имота.

Според ръководството на ДЕЛА приетото на второ четене от Народното събрание изискване от 12 месеца уседналост за гласуване на местни избори, което ще бъде дори 10 месеца по изключение за предстоящите избори, не решава проблемите с изборния туризъм. "Ако се пренасочат достатъчно рано хора от едно към друго населено място, то отново има възможност за манипулация на вота. Единствено чрез по-строг контрол върху гражданската регистрация и увеличаване на изискването за уседналост на 2 г. ще се затрудни извършването на подобни незаконни практики в бъдеще", посочват от ДЕЛА.