Депутат на ГЕРБ се включи в конференция на НАТО

Освен д-р Милева в конференцията взеха участие испанският първи зам.министър-председател Мария Тереса Фернандес де ла Вега, бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, както и военнослужещи от различни държави. Българската страна беше представена и от Румяна Коларова – преподавател по "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

"Стигнахме до заключение, че резолюциите на ООН във връзка с жените, мира и сигурността трябва да бъдат спазвани при всички операции, ръководени от ЕС и НАТО, както и че те трябва да бъдат съпътствани от подходящи механизми за обучение, мониторинг и оценка", каза д-р Милева.

Членовете на работните групи и присъстващите в залата обмениха мнения за това как да се прекрати безнаказаността, да се дадат права на жените и да се приложи на практика съществуващото законодателство. В рамките на работните групи бе постигнато съгласие относно важната роля на международните действащи лица като НАТО, ЕС и ООН в процеса на пълно интегриране на свързания с равнопоставеността между жените и мъжете аспект в тяхната дейност.

Участниците се обединиха и около тезата, че международната общност трябва да работи по-упорито, за да се осигури пълното прилагане на Резолюция 1325 на ООН и на произтичащото законодателство. Това предполага да се увеличат усилията за осигуряване на защита на жените в зоните на конфликт и да се засили тяхната роля в процесите по опазване и изграждане на мира чрез по-равнопоставено присъствие на постове на висше мениджърско ниво, засилено използване на съветници по въпросите на равнопоставеността между жените и мъжете в рамките на мисиите и операциите и чрез оказване на подкрепа на действията на гражданското общество в тази област.