Депутатите ни учат от Русия как децата да сърфират безопасно с нета

Форумът се провежда в Златни пясъци и бе открит от заместник-министърът.

Теми, които ще бъдат разисквани са международното взаимодействие в информационната безопасност, борбата с киберпрестъпленията, защита на личните данни, безопасен интернет за децата, правни, организационни и технически въпроси на електронното управление. В дискусиите ще се включат още представители на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, МВР, ДАНС, ведомствата, отговарящи за информационните и комуникационни технологии, ръководители на Комитета по сигурността на руския парламент, както и международни ИТ компании.

"Ние се учим от руските ни колеги на превенцията в интернет пространството. Те не чакат да се случи проблем, а го предвиждат и правят всичко възможно да го предотвратят, когато става дума за интернет. В това отношение взимаме добрите практики от тях", коментира след първия ден на конференцията Иван Вълков - депутат от ГЕРБ Бургас и председател на Комисията по транспорт и съобщение в парламента. По думите му опитът, който колегите му от Русия са споделели на първата конференция, преди година, в Несебър вече е дал резултат. На база тази среща са изготвени някои от основните аспекти в два български закона – за пространствените данни и за електронните съобщения.

"След конференцията в Несебър беше сформирана междуведомствена комисия между България и Русия, която се занимава с въпросите на информационната безопасност", допълни Вълков.

Тази година към форума беше включена и Македония.