Деца направиха хранилки за птици Красимира Гаврилова и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Атрактивните хранилки за пернатите, които остават у нас през зимата, децата направиха от пластмасови бутилки. Част от хранилките-бутилки пълни със слънчогледови семена първокласниците поставиха в двора на училището, а други в дворовете на домовете си или други подходящи за целта места. Така те искат да помогнат на тези видове птици, като врабчетата, които живеят сред нас и през студената зима, когато е по-трудно намирането на храна. Малчуганите обещават сами да се грижат за направените от тях хранилки през настъпващата зима.

Преди практическата работа по изработване на хранилките децата се забавляваха в разпознаването на някои видове птици. Всеки от тях сподели какви пернати е наблюдавал през зимата и научи за още много други видове птици, на които можем да помогнем да оцелеят през трудния сезон, като им осигуряваме нужната храна. Специалистите от БДЗП споделиха с децата, че в хранилките за птиците не трябва да поставяме осолен слънчоглед, какъвто консумираме ние хората.

Играейки и забавлявайки се по време на изработването на хранилките за птици малките първокласници се възпитават в грижа към природата и нейните пернати обитатели. Училището, с което активно работи БДЗП се намира в непосредствена близост до езерото Вая и за неговите ученици е важно да знаят и познават богатството на този естествен водоем. Голяма част от жителите на квартала са рибари и преки ползватели на езерото, така че за тях е от значение неговото опазване и съхраняване.

Изработването и поставянето на хранилки за птиците през зимния сезон е част от образователните дейности на БДЗП в региона, осъществявани в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС. БДЗП ще направи хранилки за птици заедно и с приятелите си от Националната скаутска организация в България и доброволците на Червения кръст в Бургас, както и с ученици от други бургаски училища.