Данка Георгиева връчи на Димитър Димитров свидетелство за дарение. Снимки Лина Главинова

Данка Георгиева връчи на Димитър Димитров свидетелство за дарение. Снимки Лина Главинова

199 негативни кадри отпреди 30 години дари Димитър Димитров на Държавен архив Бургас.  На тях фотографът е запечатал за поколенията събитията от първите митинги в Бургас след промените, които настъпиха на 10-ти ноември 1989 година. Той е снимал митингите от 20-ти и 21-ви ноември на площад "Св. св. Кирил и Методий", както и митинга на СДС от април 1990 година. Историческите кадри Димитров дари на бургаския шеф на дирекцията - Данка  Георгиева. Събитието събра авторът на документалните снимки и Георгиева благодарение на екипа на сайт "Черноморие". Дългогодишно колегиално партньорство и приятелство накара авторът на 199 негативни кадри да ги дари на Архива.

Предаването на историческите документи от онези събития преди 30 година стана в офиса на сайт "Черноморие". "Аз и колегата ми Игнат Дяволов работихме в Центъра за фото пропаганда към Държавна фотография. Главният ни редактор Атанас Попов ни каза да отидем на събитията, но да ползваме личната си техника", връща лентата Димитър Димитров. Той е снимал със собствения си фотоапарат, а Дяволов с камера. В началото на 1990 г. се закрива Държавна фотография. Персоналът е освободен. Много от документите са изхвърлени  в кошовете. Единствено Димитър Димитров и Игнат Дяволов си тръгват от предприятието, носейки със себе си лентите, които са заснели през онези далечни години.

"Благодаря на Димитров, както и на сайт "Черноморие", че помогнахте да бъдат предадени тези 199 негативни кадри, запечатали онези съдбоносни за България моменти. При нас досега имаше само 35 кадъра от митинга от 20-ти ноември 1989 година", сподели Данка Георгиева. Тя връчи на Димитров грамота за дарителство.

Предстои негативите да бъдат изпратени в София, за да бъдат сканирани и съхранени в електронен вариант. "Част от тези кадри ще бъдат включени дигиталната платформа “Промяната 1989-та. Преди и след", част от сайта на Държавния архив", допълни Георгиева. Тя се надява, че благородния пример на фотографа Димитров ще последват и други бургазлии, които ще предадат свои документи и снимки от бурните събития преди 30 години.

"За историческото развитие на България това е само един миг. Но е важно бъдещето поколение да знае какво се е случило през онези години", обобщава  Данка Георгиева.

Галерия