Диомов не знае кой от "Тоника" ще пее песента му

"Разказвай ми" е една от 16-те избрани песни, които ще звучат на сцената на Летния театър в Бургас. "Бургас и морето", организиран от община Бургас, няма да има конкурсен характер. По време на галата ще прозвучат отново песни, печелили наградата на жури и публика от 1973-та година до 2009-та година.

 

 

Chernomorie-bg реши да издири авторите и изпълнителите на тези песни. Така читателите ни ще разберат, какво се е случило с песните, каква е тяхната съдба и какви са отношенията между автори и изпълнители днес.

Два дни преди фестивала композиторът не знае кой от "Фамилия Тоника" ще излезе на сцената, за да представи песента. През 1979-та година вокалната група не е била в състава, в който сега е фамилията. "Оставил съм ги да решат кой ще пее", призна пред Chernomorie-bg Диомов. Отношенията между него и изпълнителите се развалиха преди две години, когато той поиска да му се плаща авторското право за всяка песен, която звучи по време на техните концерти. След отказа и размяната на реплики и обиди, бащата на "Тоника" се "разведе" с музикалното си семейство. Затоплянето между тях настъпи през пролетта, когато стана ясно, че Георги Найденов - Гого страда от тежко заболяване. Стефан Диомов бе сред първите, които протегна ръка и му помогна. Очаква се на 31-ви юли Гого също да се качи на сцената на "Бургас и морето". Какво точно обаче ще пее той с Ева още не е решено.

"Разказвай ми" е една от песните, донесли на композитора награда от този фестивал. Първоначално тя е трябвало да бъде изпята от семейния дует Стефка Берова и Йордан Марчинков. Марчинков обаче забягва в Швеция и тогава Диомов решава да я запише с "Тоника". Така песента печели наградата на журито.

Стефан Диомов е и композиторът с най-много награди от бургаския конкурс. Той има 3 първи, една втора и една трета. Призовете са за песните "Разказвай ми", "Хълмът с лудата трева", "Сбогуване", "Дете рисува на пясъка" и "Танц с вечерния дъжд".

"Хълмът с лудата трева" също е включена в гала вечерта и ще я изпее Пламен Ставрев.

От два дни в Летния театър на Бургас текат репетициите с участието на изпълнители и автори. На сцената ще се качи и Тони Димитрова, за да изпълни "Там край бавната река" на Росен Сеновски.