Директорка на училище на конкурс с носията на майка си клуба за автентичен фолклор "Традиции и фолклор" към училището участва в националния музикално-фолклорен конкурс "Орфеево изворче". В единадесетото издание на конкурса, който по традиция се провежда в Стара Загора, се представиха над 2200 участници. Те се изявиха на 8 сцени.

На сцената на драматичен театър "Гео Милев" несебърската група се представи с фолклорен мини-ревю спектакъл "Искри", както и със Словесен фолклор (диалект от Еркеч). Показани бяха 23 автентични български национални носии, престояли в бабините ракли 100-200 години, пресъздадени бяха обичаи, занаяти, танци и песни, съхранили се през вековете. Двадесетте участника в спектакъла бяха подпомогнати и наставлявани от бабите  Петра Василева и Райна Стойкова.

Тодорка Желязкова - директор на училището, се качи на сцената с майчината си носия. Автентичните костюми за ревюто бяха извадени от старите ракли и предоставени за дефилето от Ирена Божилова, Иванка Станкова, Божана Тошева, Ева Зивелдиева, Златка Димитрова, от членовете на тракийския клуб в Несебър.

За индивидуалното си изпълнение словесен фолклор от Еркеч седмокласникът Стоян Станев заслужи "Сребърна лира".

Мара Момчилова