Днес е Йордановден или Водици.

 

Свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник съществуват още от 2 век. Корените на празника водят в Египет. В нощта на 5 срещу 6 януари там се е празнувало раждането на бога на Слънцето Аион от девицата Коре. На 6 януари е бил обелязван и култа към Нил, при който е играла роля представата, че през вечерта от някои извори е извирала кръв вместо вода. Епифаний от Саламис съобщава, че 375 година на този ден египетската църква празнува Рождението на Иисус, както и първото чудо в Кана.

С разпространението на празника се наслагват и допълнителни елементи в неговото съдържание, като се стига до там, че на 6 януари освен Рождението във Витлеем и чудото с виното в Кана се отбелязват и преклонението на тримата влъхви и кръщението в река Йордан. Този процес на натрупване престава с преместването на Рождество Христово на 25 декември и така на изток главен празник остава кръщението на Иисус в Йордан, докато на запад продължава да се честват и чудото с виното и преклонението на мъдреците.

Празникът носи името Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син - на осезанието в многогодишното Си общуване с човеците.

В Бургас празникът започва в 8.30 часа с отслужване на Тържествена света литургия в храма "Св.Св. Кирил и Методий". Литийното шествие ще тръгне оттам в 11.00 часа, ще премине по главните улици "Александровска" и "Богориди" и ще стигне до мостика в Морската градина, където в 11.45 часа ще бъде хвърлен в морето Светия кръст. Смелчаците ще скочат в ледените води, за да го извадят. Според поверието, който първи стигне до кръста с плуване и го извади, ще бъде здрав през цялата година. Участниците в ритуала ще получат и благословията на сливенския владика Йоаникий.

Празникът ще продължи с на тримата Йордановци в галерия  "Богориди". Вечерта е концерт-промоцията на албума с песни по текстове на Пейо Пантелеев. Спектакълът е подарък от община Бургас за всички жители.

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара.

Ритуал по спасяване на Светия кръст ще има и другите морски общини.