DSC_1613

DSC_1613

Днес е Велика събота. Благодатният огън слиза в Йерусалим

майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

На Велика събота благодатният огън слиза в Йерусалим. И тази година наша делегация от духовници ще пътува до свещения град, за да донесе благодатния огън, който да стигне до всички краища на страната. Вечерта на Велика събота се отслужва Света литургия, която продължава и след полунощ. Миряните се поздравяват с Христос Воскресе, Воистина Воскресе и обикалят храма три пъти. Сливенският митрополит Йоаникий ще служи тази година в църквата "Свети Иван Рилски", тъй като катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" е затворен, заради пукнатини по стените. Отворите се появиха в резултата на строителните работи по изграждането на подземния паркинг на площада пред храма.