DSC_0578

DSC_0578

До 500 лв. глоба за работодател, неиздал служебна бележка

на физически лица, които работят по извън трудови правоотношения. "Най-добре е бележката да бъде изискана в писмен вид. Тогава на базата на получен отказ от страна на работодателя да я издаде, ще му бъде наложена санкция. При първо нарушение глобата е 250 лева, при второ - 500 лева", каза Сияна Димитрова директор дирекция "Обслужване" в НАП Бургас.

56 000 декларации от физически лица и 25 000 от фирми са подадени през 2011 година, сочи справка на дирекцията. Основните моменти в тазгодишната кампания бяха разяснени на традиционна пресконференция днес с участието на директора на ТД на НАП Бургас Румем Шарпов и Сияна Димитрова.

И тази година 5% отстъпка получават фирми, които са подали своевременно декларация и да внесли данъка си. Кампанията по подаване на декларациите да фирми е до 2 април, а за физически лица - до 2 май.

Декларация трябва да подадат и тези, които са получили заеми (но не от банки) над 10 000 лева и към 31 декември 2011 година част от сумата е непогасена. 

Дирекция "Обслужване" при ТД на НАП Бургас е извършила 70 ревизии на физически лица във връзка със спазване на осигурителното законодателство, резултатът е разкрити и внесени в републиканския бюджет  дължими осигурителни вноски в размер на 250 000лева.

Установено е още, че 500 самоосигуряващи се лица не са изпълнили задължението да подадат годишна декларация за осигурителни вноски. От проверките през 2011 г. само на самоосигуряващите се лица в бюджета са внесени допълнително над 150 хил.лв. дължими осигуровки.

По закона за ДДС са проверени (от дирекция "Обслужване") над 400 лица и фирми. За неспазване на изискванията на ЗДДС са дерегистрирани по ДДС 277 лица и фирми. През 2011 г. дирекция "Обслужване" при ТД на НАП Бургас е събрала допълнително установени задължения по ЗДДС в размер на 1,5 млн.лева.

Снимка Етелка Пирева