Zlatni2

Zlatni2

До лятото изграждат дъблоководното заустване на "Златни пясъци"

на дирекция "Европейски и национални оперативни програми" Петър Радушев.

Проблемът с фекалните води на плажа в курорта ще бъде решен с реализирането на проект "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация курортен комплекс "Златни пясъци". Община Варна е подписала договор тръбите от пречиствателната станция в курорта да бъдат изведени на 2 км навътре в морето. Стойността на проекта е 48 069 312 лева. Той ще се реализира на два етапа. Първият етап включва техническа помощ за постигане на пълна проектна готовност за разширение, реконструкция и модернизация на ПОСВ курортен комплекс "Златни пясъци". Във втория етап ще бъде изпълнен инвестиционният проект (строителство). Крайният срок, предвиден за осъществяването на проекта, е 20-ти март 2015 г. 
"Към момента проектът е на първи етап, който е на стойност 988 022 лева, изцяло безвъзмездна помощ. След изготвяне в рамките на първи етап анализ разходи-ползи ще се определи сумата за съфинансиране от страна на Община Варна", каза инж. Златка Танева, ръководител на проекта. 
Реализацията му ще спомогне за осигуряване на необходимото пречистване чрез реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ - Златни пясъци. Освен това ще се постигне по - строго пречистване на отпадъчните води от агломерацията, предотвратяване замърсяването на водоприемника Черно море, частично изграждане и реконструкция на канализационната мрежа СО "Ален Мак".
Проектът ще има положителен ефект и принос за повишаване качеството на живот и привлекателността на курортния комплекс "Златни пясъци", както и за подобряване на условията за развитие на туристическия сектор по Черноморското крайбрежие. Проектът, финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България. 

Днес+