Държавата дава 2 млн. лв. за ремонт на тръбата на Златни пясъци областният лидер на ГЕРБ и депутат Павел Димитров. Това е компромисният вариант, който гербаджии предлагат, за да се реши проблема в курорта.

Първоначалните планове - дълбоководно заустване да спаси сезона до реконструкцията на пречиствателната станция, няма да се реализират това лято. По думите на Димитров, причината е, че общината не могла да представи цялата документация, след което да получи безлихвен заем в размер на 6,5 млн. лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Освен това, заустването на тръбата, можело да се окаже несъвемстимо с идейния проект за нова пречисталетелна стнация, за който ще се кандидатства за евросредства.

Така е договорен новият варинт, при който с 2 млн. лв ще се изкърпи тръбата, за да може това лято да няма проблем с мръсните води. Усвояването на средствата от ПУДООС се отлагат за следващата година, а за последващата и кандидатстването по европроекта. 

Павел Димитров съобщи още, че консултативният съвет в най-скоро време трябва да вземе решение за концесионирането на пристанището. Очакваният вариант е концесията да се обяви едновременно за пристанище "Варна — Изток" и "Варна — Запад". В отговор на критиките, че отдаването на двете пристанища в пакет, ще е като тапа за девненските заводи, Димитров отговори, че имало жалба от "Солвей соди", които също искали да участват в концесионирането на само на пристанище "Варна – Запад". Вариантът ще е ясен след решението на консултативният съвет, каза депутатът. 

Той потвърди, че правителството се отказва от японския заем, защото е неизгоден. Две трети от приходите на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" - Бургас отиват за покриване на заема. Ясно е, че пристанището няма как да с справи и отново ще трябва да се бръкне в бюджета, коментира депутатът. Той уточни, че правителственото решение за отказване от заема, трябва да бъде гласувано и от Народното събрание. 

Димитров отчете още, че се движи проектът за естакадата на панорамния път Златни пясъци. Депутатът заяви още, че трасето ще се укрепи по същия начин, по който е укрепен хотела на известния варненски бизнесмен Даниел Славов – Дънката. 

От ГЕРБ отчетоха още, че има решение и за музея "Стара Варна". Очаква се имотът и сградата да бъдат предоставени на общината именно за ползване от музея. Спънка засега има от страна на агенция „Архиви“, който уведомили чрез писмо, че имат че имат проект за преустройство на сградата. Ще трябва отново да разговаряме с тях, каза областният управител Данчо Симеонов. Той съобщи още, че е в ход и процедурата за деактуването на Морската градина и Аспаруховия парк в общинска собственост.

 

 

Днес+