Паметникът се издига на метри от театъра във Варна. Снимки Община Варна

Паметникът се издига на метри от театъра във Варна. Снимки Община Варна

Паметникът на един от първите кметове на Варна Иван Церов, управлявал града в периода 1909 - 1912 г., се издига н аплощад "Независимост", в градинката пред драматичен театър "Стоян Бъчваров". Скулптурата е дело на проф. Пламен Братанов и бе официално открита на Велики четвъртък.

"Това е паметник на един велик и достоен българин и варненец - роден в района на Велико Търново, но запазил винаги Варна в сърцето си. Кметът Иван Церов оставя непреходно наследство, което и днес ни вдъхновява и респектира. Част от това наследство се намира на метри оттук – сградата на драматичния театър "Стоян Бъчваров", чиято първа копка е направена именно от кмета Церов през 1912 г. И е прекрасно, че чрез тази скулптура, той ще бъде свидетел на 100-годишнината от основаването на театъра, която ще честваме през 2021 година. Вярвам, че Варна има нужда от възраждане на спомена за духовните стожери на града – като Иван Церов, Дабко Дабков, Кирил Шиваров, които ни карат да преосмисляме миналото и да се вдъхновяваме от делата им", заяви при откриването кметът Иван Портних. 

На събитието присъстваха авторът Пламен Братанов, внукът на Иван Церов – Иван Радославов, Даниела Димова – директор на ТМПЦ – Варна, Антония Йовчева – директор на дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна, много граждани. Скулптурата на Иван Церов е част от Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на територията на град Варна за 2019 г., която се осъществява от дирекция "Култура и духовно развитие". През тази година предстои да бъде направен ремонт и на филиала на драматичния театър "Стоян Бъчваров", като средствата са осигурени по проект по ОП "Региони в растеж".

Иван Церов е роден на 26 март 1857 г. в с. Церова Курия, Великотърновско. Завършва богословско училище при Лясковския манастир, учител в родното си село, Габрово, послев в Свищов. Във Варна той е назначен като преподавател по български език и литература в Мъжката и Девическата гимназии. През 1890 г. става инспектор във Варненското учебно окръжие. През тези години той съставя и издава "Христоматия по българска литература за средните училища". Церов е кмет на Варна е в периода 1909 г. – 1912 г. По негова инициатива се създава театрално дружество, което да сформира трупа и съдейства за построяване на театрална сграда. По време на неговото кметуване за първи път във Варна се заговаря за електропроводи, за водоснабдяване и канализация, изграждат се обществени сгради, прокарват се нови улици. Също за пръв път и също по негова идея улиците получават имена на възрожденци.

Галерия