Еколози чистят Ченгене скеле

Акцията за почистване на защитената територия от битови и строителни отпадъци ще се проведе на 9 октомври (събота) . Всички, които искат да се включат са добре дошли. Организаторите очакват желаещите в 09:00 часа на улица "Булаир", в Бургас (срещу Химическото чистене), от където ще тръгне автобус за Ченгене скеле. Връщането обратно е в 12:30 часа.

Община Бургас и БДЗП осигуряват необходимите чували и ръкавици за почистването на защитената територия, както и храна и напитки за участниците. От тях се иска да се заредят с добро настроение и желание за работа.

Заливът Ченгене скеле, който е част от защитената местност е силно чувствителен към замърсявания, защото това е мястото където морето изхвърля голяма част от отпадъците попаднали в него. Малката защитена територия е превърната в незаконно сметище за битови и строителни материали и затова се нуждае от нашата помощ. Мястото, където са установени 180 вида птици от 423 вида познати за страната ни, което е от международно значение за опазването на застрашения от изчезване в световен мащаб малък корморан трябва да бъде превърнато в една по привлекателна територия и ние можем с общи усилия да постигнем това. В защитената местност може да се наблюдава блестящият ибис, както и още един световно застрашен вид, който е изключително рядък за нашата природа – тънкоклюният свирец.