Еколози ще помагат на земеделци информационна среща организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) със съдействието на областна дирекция "Земеделие" - Бургас.

Срещата ще се проведе на 11 април 2011 г. (понеделник) в залата на Областна администрация на 1 етаж от 10.00 до 14.00 часа. На нея експерти от БДЗП ще запознаят земеделците, чиито земи попадат в защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000, с условията за кандидатстване и получаване на компенсации, ако поддържат земята си в добро земеделско и екологично състояние. На информационната среща ще бъде представена подробно и възможността за компенсиране на земеделците по мярка 214 "Агроекологични плащания" към програмата за развитие на селските райони.

За да бъдат максимално полезни на собствениците на земи около езерата (Атанасовско, Бургаско и Мандра), експертите от БДЗП  са готови по време на срещата да отговарят на въпроси  на земеделците относно кандидатстването по мерките на Програмата за развитие на селските райони.

Информационната среща се организира в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС изпълняван от БДЗП. Дейностите на проекта насочени към дългосрочно опазване на приоритетни видове птици и управление на техните местообитания се осъществяват  в три защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000" - "Мандра-Пода", езерото "Вая" и Атанасовско езеро. В границите на тези зони, влизат и земеделски земи от землищата на много населени места в района на град Бургас.