DSC_9791

DSC_9791

Еколози срещу ОУП на Царево. Скандират: Странджа не е манджа

план на община Царево. Петчленен състав на Върховния административен съд спря производството по делото за Общия устройствен план на морската община. Съдебните спорове за него се водят от 2008 година.DSC_9766 Това решение на ВАС изкара еколози на протест под Часовника в Бургас. Едва стотина души се събраха тази вечер в центъра на града, въпреки че малко над 300 души потвърдиха участието си в акцията, обявена в социалната мрежа.DSC_9813

С плакати и скандирания: "Странджа не е манджа", "Долу ръцете от Странджа" и "Оставка" протестиращите изразиха несъгласието си с решението на ВАС. "Ние сме срещу приемането на ОУП, който няма екологична оценка. Настояваме за бързи промени в Закона за Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на териториите, които да обявят ОУП на община Царево за нищожен документ", каза Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие, организатор на протеста тази вечер.

Участниците в акцията са и против освобождаването на директора на природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Това става преди приемането на плана за управление на парка. Той вече е готов и предстои да бъде входиран в Министерството на околната среда и водите.

"Общият устройствен план на Царево не е най-добрият, но аз гарантирам, че нови бетонни стени в общината няма да има", каза кметът на Царево Георги Лапчев. Какво още заяви той, четете тук.