Експедиция ще търси останки от изчезнали цивилизации в Черно море Това обяви по БНР зам. директорът на Института Веселин Пейчев.

"Това ще бъде в района на долините на реките, които някога са текли на шелфа, заедно с учени от Калифорнийския университет, заедно с доктор Христо Смоленов, който написа една интересна книга за Варненския неолитен некропол и корените на тази цивилизация ще се търсят на шелфа, тъй като се предполага, че има много селища, които са били потопени след повишаване на морското ниво. Това ще стане с кораба "Академик" в една съвместна международна експедиция. Очакваме и спонсори от Великобритания. Това ще стане някъде в края на месец юни, началото на юли", заяви Пейчев.

Цивилизацията, чийто останки ще се търсят, датира от преди 5 до 7 хиляди години. Черно море предлага голям терен за изследване, тъй като през цялата Античност и през Средновековието много морски съдове са потънали на дъното. Морското ниво в Черно море се е повишило 90 до 100 метра през последните 600-700 хиляди години, посочи Веселин Пейчев.

 

Днес+