Елена Иванова: Очакваме повече румънци и българи в Сънито И е съвместна инициатива на Съюза на собствeниците (Елена Иванова е председател на Съюза на собствениците б.а.) и на Община Несебър. Но то съвсем не е самоцелно. Ранното откриване е показателно, че сезона макар и колебливо е започнал по-рано. И ние трябваше да се съобразим с реалностите. Надявам се да продължи по-дълго и да завърши по-добре. Впечатленията ми като хотелиер са съвсем конкретни, защото мога да сравнявам заетостта на легловата база на която съм собственик. Мога да кажа, че този сезон започва по-добре от м.г. и се приближаваме до базовите данни на по-миналата. Като цяло за източната част на комплекса обаче, без да разполагаме с крайни обобщени данни, заетостта в средата на юни е около 40 %, което е традиционно за периода.

 

- Сезонът започна по-рано, но кое според Вас ще е определящо за успешното му приключване през настоящата година?

- Сезонът не само започна по-рано, той започна и по-добре, благодарение на по-добрия диалог и взаимодействие между ръководството на Съюза на собствениците, Община Несебър, Областна управа - Бургас. Бих искала да изкажа личното си удоволетворение и това на  колегите си от поетия ангажимент от Община Несебър за обезпечаване на част от инфраструктурните дейности за сезона,както и за средствата за допълнително командированите полицаи и пожарникари. Определящото за този сезон, и следващите е решаването на проблематиката, не само и не толкова за комплекса, колкото за туризма като отрасъл. Съюзът на собствениците бе от първите браншови организации, която веднага след структурирането на Министерския съвет през 2009 представи пред ресорния зам.-министър по туризма Иво Маринов писмено становище за 13 основни проблема в туризма на национално ниво, върху които се работи от години наред и които все още чакат своето решаване.

- Кои от тези проблеми са по-неотложни за решаване?

- Всеки от проблемите сам по себе си е значим и влияе негативно върху туризма. Ние като ръководство на Съюза на собствениците смятаме, че е необходимо цялостно преразглеждане на нормативната база в туризма, включващо приемане на нов закон за туризма, промяна в наредбите, в закона за устройство на териториите, в закона за концесиите и кодекса на труда. На регионално ниво отдавна сме представили становището на Съюза, което остава непроменено и към настоящия момент, че инженерната инфраструктура в източната зона на Слънчев бряг трябва да премине към Община Несебър, като държавата прояви воля и намери най-подходящата форма как да се извърши това. Необходимо е да се завиши контрола по спазването на действащите наредби на Общинския съвет - Несебър и преди всичко на Наредба №1 по спазване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, околната среда и безопасността на движението. Толерирането на нарушенията, които подлежат на санкция по тази наредба, само по себе си влияе негативно върху по-голямата част от почиващите. Съюзът на собствениците не може да наложи контрол върху броя на т.н. временни обекти на територията на комплекса, както и на обмяната на валута извън териториалния обхват на хотелите, но липсата на контрол и санкции от компетентните органи също оказва крайно неблагоприятно влияние върху имиджа на курорта ни.

- Независимо от кризата, икономическа и финансова, която продължава да съществува, хотелиерите в Слънчев бряг като че ли нацелиха баланса между цени и качество на предлаганите услуги и курортът продължава да бъде привлекателен. Откъде другаде, освен от традиционните пазари са очаквани туристи?

- Изхождайки от последните две години смятам, че ще се увеличи присъствието на румънски туристи. Уверена съм, че към Слънчев бряг ще се насочат и по-голям брой почиващи от страната. За отбелязване в началото на сезона е засиленото присъствие на туристи от Гърция. Очаквам ръст на туристите от Полша, Унгария, Белгия и Холандия, а също така и от прибалтийските републики. Фактът, че сърбите и македонците вече ще пътуват без визи за България, също ще доведе до ръст на туристите от тези страни, но те не са определящи за ръста на туристопотока като цяло. Те се насочват най-вече към съставните селища на община Несебър - Равда, Свети Влас, Обзор където избират частни квартири и по-малки хотелчета.

- В началото на всеки сезон правителството ни все се заканва да облекчи визовият режим за туристи от Русия и тези от ОНД и по традиция не прави нищо. Но не съвсем, тъй като този път в началото на сезона Министерския съвет взе решение за отпадането на електронния формуляр за визи на руски туристи. Подобно решение си има своите основания, но то освен стресиращо за хотелиерите е и някак си мазохистично въобще за бюджета в условията на финансова криза. Какво е становището на Съюза по този въпрос?

- Заявихме становището си и пред Министерството на външните ни работи и пред МИЕТ. Разчитаме електронните формуляри да бъдат върнати, както и възможността български и руски туроператори да подават документи за визи не само в аутосорсинг центровете, а също така и в консулските служби. Ако въпросът остане висящ, ще бъде затруднено издаването на визи, а руските граждани са тези, които предпочитат България като място за почивка. Те си купиха и продължават да се купуват имоти по Черноморието ни и би трябвало да имат правото да пристигат безпрепятствено или максимално облекчено. Това се отнася и за потенциалните туристи от Израел, които заради кризата в отношенията между Турция и Израел, могат да се пренасочат към България за лятото.

- Напоследък все повече се говори за т.н. зелена икономика и за зеления туризъм като част от нея. Последните пет препоръки от пътната карта на Световната туристическа организация също препоръчват трансформация към зелена икономика. По време на заседанието на Борда на директорите на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация, което за първи път се състоя в Слънчев бряг, един от основните доклади бе: "Биоразнообразието - моят хотел в действие". Какво се прави от Съюза на собствениците в тази сфера?

- Зеленият туризъм е един от приоритетите в дейността на Съюза на собствениците. На територията на източната зона на Слънчев бряг ние работим за включване на всички дюни и пясъчни образувания в списъка на защитените територии и недопускане на деактуването им от публична държавна в частна държавна собственост. Предстои допълнително маркиране, картиране и обозначаване на дюните и рядката растителност по тях. Ще настояваме за обособяване на велоалеи. Съюзът като сдружение има ограничени възможности да влияе на дейностите по плажната ивица, която е отдадена дългосрочно на концесия. Макар и непряко обаче чрез концесионерите-членове на Съюза може да оказва въздействие за превръщането на плажа в по-чиста екологична зона. Така по наше настояване концесионерите на плажовете "Слънчев бряг-север" и "Слънчев бряг-юг" кандидатстваха и бяха удостоени с приза "Син флаг", който е международно признание за високите показатели за чистота на екосредата не само на плажната ивица, а и на морската вода. Доброто качество на водите на плажа беше потвърдено и от годишния доклад на Агенцията на Европейския съюз за околната среда,разпространен на 10 юни. Така че имаме някакви  постижения в това отношение. В същото време си даваме сметка,че в близките години предстои бум на екотуризма и ние трябва да сме подготвени за него. Това обаче не е по силите само на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Все повече се чувства необходимостта от държавна политика на обединение на туризма с другите индустрии свързани с него.Но затова вече стана въпрос. Накрая искам да пожелая на всички,заети с туризъм през лятото, и най-вече на членовете на Съюза на собствениците, успешен летен сезон и да се окажат на висотата на очакванията на туристите за постигане на по-добро качество и стандарт при обслужването им.

Максим Момчилов