Елена Мури дарява усмивка с енергийни рисунки

преди близо две години, докато лежи с най-малката си дъщеря в болницата.

 

"Тежко преживях това, което виждах. И тогава се запитам - какво да направя, да не виждам страдание? Тогава започнах да рисувам", разказа Елена Мури на откриването на изложбата си. И когато правиш нещо с любов и сърце целият Космос ти съдейства, за да го реализираш. Тя подарява рисунките си на болницата в Стара Загора. Много скоро разбира, че това, което рисува трябва да го сподели. Така се появява първият й албум с рисунки "Пътуване в цъфтенето". Различното при нея е не само начина, по който рисува - с ръце, но и техниката, която използва. "Няма техника", обяснява Елена. "Рисувам с темперни, маслени бои, зависи как ще почувствам картината и използвам специални писци", уточнява тя.

 

Пътуванията й на остров Бали, Непал, Шри Ланка, Китай, Италия, Турция, Гърция, Испания, Малайзия, Кипър и България са родили рисунките, които събира във втория си албум "Радост светеща", чиято премиера бе на откриването на изложбата. В него са събрани и стиховете на Елена на три езика - български, руски и английски. В албума се съдържа и посланието на авторката към децата на България и света. "Те са най-близко до това, което виждате", обясни тя. Рисунките й съдържат вибрациите на нейното светоусещане през последните две години. Според нея, когато човек достига до нещо ценно трябва да го сподели с хората.

Така тя прави и с тази изложба. Идеята за нестандартната инсталация й дава фотографът Цветан Четъшки. Той заключва две от рисунките в кутия във формата на телевизор, така че като погледнеш пред малкия процеп да попаднеш в друго измерения.

Когато рисува, Елена попада в безвремие и светлина. А когато говори, усмивката й озарява пространството. "Вземете по един лъч светлина и го носете със себе си, където ходите", призова авторката своите гости. Преди да си тръгнат от "Богориди" всеки от тях отнесе със себе си рисунка с пожеланията на авторката и нейната позитивна енергия.

 

Снимка Етелка Пирева