DSC_0447-1

DSC_0447-1

Ерол от "Уикеда": Изчезна типичният хит на няколко блиц въпроса малко след саундчека и преди изявата на групата на последната фестивална вечер.

Групата е създадена преди близо 15 години. През 1999 година излиза първият им албум "Революция", година по-късно - "Затова, защото". Бандата има издадени общо 5 албума. Последният е от 2004 година - "1618".
"Уикеда" изгрява с парчето "А ние с Боби двамата пием кафе".
Участвали са в концерти и имат клубни изяви у нас, в европейски държави и САЩ.
- Ерол, какво е усещането да участвате отново във фестивала?
- Участваме за трети път и е много яко. Хората са настроени да се забавляват, духа на фестивала е страхотен. Но е по-добре да има повече български групи, има прекалено много чуждестранни. Българските изпълнители имат потребност от повече изяви, хората имат нужда от това. Трябва да ни се гласува повече доверие.
- Има ли разлика между българските фенове и тези от чужбина?
- Сега е модерно между западноевропейците да ходят на екзотични места, дано и тук да идват. Получава се културен туризъм, публиката е разнообразна, но хората са си хора, няма никаква разлика, разминават се границите и музиката става нещо като универален език.
- Защо все по-трудно се правят хитове? Би трябвало да знаете рецептата за успех?
- Музикалният бизнес много се промени. С интернет намаля влиянието на радиото и телевизията. Така е много по-трудно да се наложи някое парче. Изчезна типичния хит. Промени се начинът на правене и продуциране на песни. Например "The Pomorians". Няма човек, може би, който не е слушал тяхната песен "Обичам". Но по радиото и телевизията не я пускат. Вече всеки влиза в интернет и може да слуша, каквото поиска. Имаме две нови парчета "Лека полека" и "Не ме е страх", ще видим дали ще се получи хитов албум. Преди направихме един албум и той целия стана хит.
- Как приемате участието си на фестивала?
- Ние сме от познатите групи и се радваме на публика, но го правим за нас. Възприемаме го като начин да се забавляваме, да свирим.
Текст и снимка Бети Пирева